Ivanić: BiH se ipak kreće naprijed

Izvor: Cafe.ba, 21.Okt.2015, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanić: BiH se ipak kreće naprijed

BEOGRAD - U Bosni i Hercegovini određene stvari ipak prolaze. Evo, koliko već godina imamo stabilnu valutu. Nema inflacije. Uspjeli smo riješiti reformu vojske, a da nema sukoba. Izvoz je počeo da raste. Još uvijek ekonomsko stanje nije dobro, ali ima pozitivnih elemenata. Podnijećemo aplikaciju za članstvo u EU. Dobićemo status kandidata. Dakle, ipak ima stvari koje se u BiH kreću.

Rekao je ovo u intervjuu za današnji beogradski list “Danas” Mladen Ivanić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << član Predsjedništva BiH.

On je rekao da političke elite u BiH shvataju da je evropski put neminovan i dodao da je referendum o Sudu I Tužilaštvu BIH jedno što može eventualno da ugrozi napredak.

Ivanić smatra da bi referendum bio nepotrebna avantura I ističe da bi to vjerovatno dovelo do odustajanja od nove evropske inicijative, koja znači odustajanje od toga da BiH dobije - bez ustavnih promjena - status kandidata.

“To bi značilo reafirmaciju snaga koje su se oduvijek zalagale za gašenje Dejtona i otvaranje nečega što se zove briselska faza, promjena Ustava. A sve te promjene Ustava bi se svodile samo na jedno, a to je da se eliminiše pravo entitetskog odlučivanja u institucijama BiH, što u suštini znači eliminaciju prava RS da odlučuje i preglasavanje. Dominaciju. Pod firmom jednostavnosti u suštini mi bi imali dominaciju. Tada, zbog činjenice da smo manje brojni, mi ništa u suštini u BiH ne bi mogli zaustaviti”, rekao je Ivanić.

Upitan kolike su šanse da se održi referendum, on je odgovorio:

“Teško mi je reći. Ja sam mislio da će puno ranije vlast u Banjaluci ići na to da nađe izlaz. Na neki način stičem utisak kao da hoće, bez obzira na sve, da se referendum održi.  Kao da se i Dodik nalazi sve više i više u ćošku da to mora održati. I na kraju - i vama da kažem - ako odustane, ja zaista neću likovati. Suviše su interesi RS ugroženi da bi na tome pokušavali praviti politički interes”.

Komentarišući izjavu predsjednika Političkog savjeta DS Dragoljuba Mićunovića da je RS "neuspješan projekat”, Ivanić je rekao da je RS rezultat volje naroda.

“To je realnost, to postoji. Ja iskreno vjerujem da će ona postojati i da je to u sklopu balkanskog poimanja politike jedini način da budete ravnopravni, da imate vlastitu instituciju i da vas ta institucija čuva”, rekao je Ivanić.

Dodao je da smatra da je veoma dobro što premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovo ide u Srebrenicu.

“Ja mislim da je jako dobro što Srbija ima tu politiku - "volimo RS, ali uvažavamo cjelovitost i integritet BiH". To je kratko rečeno ali, rekao bih, vrlo lijepo i vrlo fer. Nažalost moram reći da je u svemu što se događalo povodom 11. jula bilo previše politike, a malo pijeteta prema žrtvama. Da je najveća odgovornost za to bošnjačkih političara”, rekao je Ivanić.

On smatra da su geopolitičke promjene na Bliskom istoku pomogle da BiH počne da napreduje i da joj EU da veću podršku.

“Rusija ima politički uticaj u BiH i to je potpuno prirodno. Rusija je u najtežim vremenima za RS znala stati na našu stranu, kada su mnogi nepravedno, bez razloga, osuđivali RS i mi nastojimo da to uvažimo. I ja  sam ću učiniti sve što mogu da odnosi sa Rusijom budu vrlo korektni, vrlo dobri. Što se tiče naše evropske budućnosti tu nije nikad Rusija postavljala nikakvo pitanje ni problem”, rekao je Ivanić.

Dodao je da postoje različiti stavovi oko NATO-a, ali da je ipak dugoročno članstvo BiH u NATO-u vezano za cijeli region.

“Hrvatska jeste u NATO-u, Crna Gora možda bude, ali za nas je bitno i gdje je Srbija. Ja mislim da Srbija i BiH ili će zajedno ući ili će zajedno ostati van. Kako god. Zato mislim da mi tu ne bi trebalo da imamo razloga za bilo kakve probleme u odnosima s Rusijom”, kazao je Ivanić.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Ivanić: BiH se ipak kreće naprijed

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2015

BEOGRAD - U Bosni i Hercegovini određene stvari ipak prolaze. Evo, koliko već godina imamo stabilnu valutu. Nema inflacije. Uspjeli smo riješiti reformu vojske, a da nema sukoba. Izvoz je počeo da raste. Još uvijek ekonomsko stanje nije dobro, ali ima pozitivnih elemenata. Podnijećemo aplikaciju...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.