Italija za što skorije otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU

Izvor: RTS, 25.Maj.2015, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija za što skorije otvaranje poglavlja u pregovorima Srbije i EU

Podržavamo stav da treba što pre otvoriti pregovore o pristupanju Srbije EU, rekao je predsednik Italije Serđo Matarela nakon razgovora sa srpskim kolegom Tomislavom Nikolićem. Srbiju i Italiju povezuje tradicionalno prijateljstvo, saradnja i razumevanje, poručio je Nikolić. Italijanski predsednik sastao se i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i sa predsednicom Skupštine Majom Gojković. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednik Italije Serđo Matarela boravi u Beogradu. Ispred Palate "Srbija" svečano ga je dočekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić uz smotru garde i intoniranje himni.

Nikolić i Matarela saglasili su se da odnose dve države krasi uzajamno poverenje i prijateljstvo, a Matarela je poručio da njegova zemlja podržava što skorije otvaranje poglavlja u pregovorima između Srbije i EU.
"Srbiju i Italiju povezuje tradicionalno prijateljstvo, saradnja i razumevanje, a dokaz za to je što je Italija već duže vreme među tri najveća investitora u srpsku privredu", rekao je Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa Matarelom.
Nikolić je uveren da kompanije kao što su "Fijat", "Beneton" i "Kalcedonija" predstavljaju odličnu osnovu za dalje unapređenje saradnje.
Predsednik Srbije je rekao da dve zemlje veže i uzajamno poverenje koje su narodi zajednički gradili dugo godina.
"Ako nastavimo da radimo zajedno, možemo da stvorimo još više prostora za unapređenje naše saradnje, za ostvarenje zajedničkih projekata i zajedničkih nastupa na trećim tržištima", poručio je Nikolić i dodao da su dve zemlje posvećene boljoj sadašnjosti i izvesnijoj budućnosti svojih građana.
"Imamo snažnu i realnu viziju napretka i saradnje", rekao je Nikolić, zahvalivši Italiji na podršci u procesu evropskih integracija Srbije, kao i zbog učešća italijanskih vojnika u kontingentu Kfora u zaštiti srpskih spomenika.

Italija je, kako je rekao, strateški partner Srbije i pouzdan prijatelj sa kojim smo uvek mogli otvoreno da razgovaramo.
Matarela se saglasio da dve zemlje vezuju dobri odnosi i široka saradnja u brojnim oblastima i izrazio nadu da će ona biti unapređena.
"Italija podržava stav da što pre treba otvoriti prva poglavlja u pregovorima između Srbije i EU", rekao je Matarela, istakavši da je to i u interesu stabilnosti Zapadnog Balkana.
Ističući da dve zemlje imaju identične stavove u međunarodnim pitanjima, Matarela je još jednom potvrdio da će Italija podržati Srbiju na putu evropskih integracija.
Matarela se zatim sastao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Tokom njihovog susreta Matarela je rekao da Italija veoma ceni reforme koje sprovodi vlada.

Vučić je zahvalio Matareli na podršci koju Italija pruža Srbiji na evropskom putu i naglasio da Srbija Italiju doživljava kao izrazito prijateljsku zemlju.
Srpski premijer je istakao da je trgovinska razmena sa Italijom najrazvijenija, kao i da su italijanski investitori najprisutniji na srpskom tržištu, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Matarela je rekao da je saradnja dveju zemalja na visokom nivou, da je trgovinska razmena takođe veoma dobra, ali da će Italija nastaviti da stimuliše svoje privrednike da još više ulažu u Srbiji.
Italijanski predsednik je naglasio i da je Srbija prva zemlja kandidat koju on u svom mandatu posećuje.
Nakon sastanka, premijer Vučić organizuje radni ručak za predsednika Matarelu i italijansku delegaciju. 
Matarela se sastao i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a obratio se i poslanicima u parlamentu na posebnoj sednici.

Gojkovićeva je zahvalila predsedniku Italije na snažnoj i kontinuiranoj podršci te zemlje evropskim integracijama Srbije i naglasila da u Narodnoj skupštini postoje konsenzus o evrointegracijama, a da građani očekuju što skorije otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.
Gojkovićeva je istakla da je Srbija posvećena reformskim procesima i unapređenju regionalne saradnje i dodala da je Parlament Srbije partner Vladi u tom poslu.
Serđo Matarela je podvukao ulogu Narodne skupštine u procesima evrointegracija zemlje i unapređenju regionalne stabilnosti. 
Matarela (73) je izabran za predsednika Italije 31. januara ove godine i na toj funkciji je zamenio Đorđa Napolitana.
Matarela je Sicilijanac, koji je pre toga obavljao dužnost sudije Ustavnog suda, a poznat je po borbi protiv mafije i reputaciji čoveka od integriteta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija za što skorije otvaranje poglavlja

Izvor: Akter, 25.Maj.2015

"Treba što pre otvoriti pregovore o pristupanju Srbije EU. To je u interesu EU da bi se održala stabilnost Balkana", rekao je predsednik Italije Serđo Matarela..Predsednik Italije Serđo Matarela izjavio je danas u Beogradu da Italija podržava stav da što pre treba otvoriti prva poglavlja u pregovorima...

Nastavak na Akter...

Matarela: Veliko prijateljstvo i sardnja između Italije i Srbije

Izvor: Beta Video, 25.Maj.2015

BEOGRAD - Predsednik Italije Serđo Matarela rekao je da Srbija i Italija imaju tradicionalno prijateljske odnose i dodao da je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem razgovarao i o međunarodnim odnosima i da su ustanovili da imaju iste stavove. (CH5)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.