Izvor: Politika, 27.Feb.2013, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: podeljena, nestabilna, paralisana

Nekada su finansijska tržišta slavila kada bi desnica dobijala a levica gubila izbore. Ne i u današnjoj Italiji.

Poslednja stvar koju su investitori i finansijska tržišta EU želeli bio je neki ubedljiv rezultat centra desnice predvođen Silvijem Berluskonijem. Čvrsto je ubeđenje investitora da bi milijarder i medijski magnat mogao da poništi sve ono što je bankarski tehnokrata Mario Monti učinio da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obnovi finansijsku stabilnost otkako je novembra 2011. nasledio Berluskonijevu vladu.

Upravo zato su italijanska tržišta pozitivno reagovala na prvu izbornu vest da je lider levog centra Pjer Luiđi Berzani ubedljiv. Upravo zato su berze odmah pogubile vrednost kada je ustanovljeno da Berluskoni drži Senat.

Rezultat je da je Italija na pragu bolnih pregovora o sklapanju nove vlade koja nikome neće ulivati poverenje: ni Italijanima koji su otvoreno kaznili tradicionalne stranke, ni stranim investitorima koji su se nadali uspehu proreformskih snaga i ulasku u period stabilnosti.

Berzani će morati da potraži partnere među rivalima, ali listopadna priroda takvih dogovora, potvrđuje posleratna istorija Italije, ukazuje da zemljom neće moći da se upravlja ni politički ni tehnički.

Minimalna prednost Berzanija u raspodeli glasova za Donji dom, Kameru, i prednost Berluskonijevog desnog bloka u gornjem domu, Senatu, znače nedelje političke neizvesnosti i ekonomske nestabilnosti treće ekonomije zone evra.

Ništa od stabilne reformski orijentisane vlade koja bi nastavila kursom zauzetim tokom 15 meseci Montijeve vlade.

Neočekivano slab rezultat Montijevih centrista ipak je manje doprineo opštoj nestabilnosti od cunami uspeha jedinog pravog pobednika izbora: italijanske verzije američkog reditelja dokumentarnih filmova Majkla Mura, borca protiv postojećeg političkog establišmenta koji kritikuje EU ali ne nudi ništa, komičara i lidera Pokreta pet zvezda Bepe Grila.

Kada se uzme u obzir da na izbore nije izašlo više od 25 odsto birača, što je negativan rekord, i da je Grilo odneo petinu glasova, onda ispada da se gotovo svakom drugom građaninu Italije dosadašnja politika bukvalno zgadila.

Alarmantno upozorenje koje pogoduje jevtinom populizmu a može da pogoduje i krajnjoj desnici koja je 1922, u sličnoj situaciji, stvorila fašizam.

Sa kontrolom donjeg i deficitom u gornjem domu, Berzani neće moći da progura zakone kroz parlament pošto Senat ima istu moć kao i Kamera. Logičan saveznik su Montijevi centristi, kombinacija koja bi obradovala Brisel i Berlin, ali pitanje je njena numerološka snaga.

Novi izbori su sasvim realna opcija. Uz moguće promene izbornog zakona. Kako god, Italija ostaje nestabilna. I podeljena na one koji glasaju za Berzanija i Montija i one koji su za Berluskonija i Grila.

Jedna Italija, evropska, pouzdana, odgovorna ali zagubljena u jalovim političkim debatama. I druga, koju je teško identifikovati jer Berluskoni i Grilo nisu slični, iako imaju nečeg zajedničkog.

Boško Jakšić

objavljeno: 27.02.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.