Italija počela sanaciju banakarskog sustava

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Apr.2016, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija počela sanaciju banakarskog sustava

RIM - Indeks talijanskih bankarskih dionica pao je jučer gotovo četiri posto, nakon što je Italija, kao jedna od posljednjih članica EU počela sistematsku sanaciju bankarskog sustava.

Društvo Atlanta će talijanskim bankama pomoći u rješavanju ogromne gomile loših kredita. Prema procjenama talijanske centralne banke obujam loših kredita veći je od 360 milijardi eura.

Italija užurbano radi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << na pripremi fonda kojeg bi financirale banke, a poslužio bi kao posljednje utočište za posrnule kreditore u toj susjednoj zemlji. Prema pisanju Financial Timesa, zbog rastuće zabrinutosti da bi se problemi u talijanskom bankarskom sustavu mogli preliti i šire na zemlje eurozone, u ponedjeljak je talijanski ministar ekonomije i financija Pier Carlo Padoan sazvao sastanak s čelnicima najvećih financijskih institucija kako bi izbrusili konačne detalje plana o fondu spasa.

Dionice banaka sa sjedištem na Apeninskom poluotoku samo u tekućoj godini izgubile su više od 40 posto vrijednosti. Ukupna tržišna kapitalizacija talijanskih banaka iznosila je manje od 80 milijardi, što je sedam puta manje nego što je, na primjer, tržišna kapitalizacija Applea.

Potreba za sistemskim rješenjem nametnula se jer analitičari smatraju da se sustav nalazi na prekretnici, a propast neke od banaka osjetio bi se daleko izvan granica Italije, pa i u Hrvatskoj i Srbiji gdje je snažna prisutnost talijanskog banjkarskog kapitala.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Italija počela sanaciju banakarskog sistema

Izvor: Capital.ba, 14.Apr.2016, 07:30

RIM, Indeks italijanskih bankarskih akcija pao je u srijedu gotovo četiri odsto, nakon što je Italija, kao jedna od posljednjih članica EU počela sistematsku rehabilitaciju bankarskog sistema. Društvo Atlanta će italijanskim bankama pomoći u rješavanju ogromne gomile loših kredita. Prema procjenama...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.