Istina o uslovima oko Kosova

Izvor: B92, 19.Dec.2011, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istina o uslovima oko Kosova

Beograd -- Deset dana posle odluke Brisela da Srbiji odloži dodelu stastusa kandidata, još uvek se polemiše da li je EU uslovljava Srbiju priznavanjem Kosova.

Istovremeno je otvoreno i pitanje da li evropska politika Srbije i dalje ima podršku građana. Sagovornici emisije Utisak nedelje B92 naveli su da je veliki problem to što vlast ne govori jasno šta je istina u vezi sa uslovima koje Srbija mora da ispuni na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svom evropskom putu.

Direktor Centra za novu politiku, Vladimir Todorić rekao je gostujući u Utisku nedelje B92 da niko od Srbije nije tražio da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom.

"Da budemo iskreni, to od nas nije traženo, ali je traženo da ne blokiramo njihovu državnost. Niko ne treba da smatra da jedini cilj politike Srbije da kvari život kosovoskim Albancima. Logika je takva da se dođe do situacije u kojoj postoji interes i sa njihove strane da se nastave pregovori o nečemu što je bolje i što se može smatrati boljim od Ahtisarojevog plana", navodi Todorić.

Novinarka Danica Vučinić kaže da je u trenutku hapšenja Ratka Mladića bilo jasno da završetak saradnje sa Haškim tribunalom nije jedini uslov koji Srbija mora da ispuni kako bi ubrzala evrointegracije.

"Pa mi ni mesecima nakon tog hapšenja nismo uspeli da usvojimo zakone iz evropske agende i do skoro smo usaglašavali zakon o rehabilitaciji koji je bio sporan Mađarskoj u vezi sa našom kandidaturom", rekla je Danica Vučinić.

Zoran Panović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas smatra da je bez obzira na sve u Srbiji i dalje većinsko raspoloženje za EU i da je raskolom u SRS-u dobijen konsenzus u vezi sa tim.

"Sa DS i koalicijom oko nje, kao i sa SNS i njihovim koalicionim partnerima Srbija ima dovtrećinsku podršku za EU. Pa na prošlim izborima su građani masovno glasali za EU. Građani nisu protiv kada im kažete konkretno", kaže Panović.

Pisac Vladimir Kecmanović smatra da je veliki problem to što nije artikulisan interes onih građana koji neće u EU.

"Oni imaju pravo zato što imamo političku scenu u kojoj svi govore isto, stranke se ne razlikuju i ne postoji nikakav sukob ideja", kaže Kecmanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.