Iskustvo kolega – najbolja preporuka za studije u Francuskoj

Izvor: Politika, 05.Nov.2013, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskustvo kolega – najbolja preporuka za studije u Francuskoj

„Erazmus mundus” stipendijama Evropske unije sve je pokriveno – ne samo akademski program, već i troškovi života i preseljenja

Hol Rektorata juče je vrveo od visokoškolaca željnih da usavršavanje u školskoj 2014/2015. nastave u inostranstvu i poboljšaju znanje francuskog jezika. Pod pokroviteljstvom agencije „Kampus frans” i francuskih institutaiz Beograda i regiona održan je jednodnevni „Putujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << studentski sajam”. Na sedmočasovnoj manifestaciji akademci iz Srbije upoznali su se sa programima francuskih univerziteta, ali i frankofonih visokoškolskih ustanova iz Srbije i Bugarske.

Studente osnovnih studija prirodnih i društvenih nauka, kao i njihove starije kolege, najviše su zanimali uslovi studiranja i stipendije. Zbog toga je najveća gužva bila na štandu Francuskog instituta. Na njemu su, između ostalog, visokoškolci mogli da provere koliko su ovladali francuskim jezikom i koliko još moraju da porade na tome. Ništa manji red nije bio ni na štandovima domaćih i inostranih programa stipendiranja. Pune ruke posla imali su predstavnici programa „Tempus”, preko koga se dodeljuju „Erazmus Mundus” stipendije Evropske unije.

– Stipendijom je sve pokriveno. Ona se odnosi na same studije, ali i na ostale troškove života, kao i troškove preseljenja. Mnogi studenti već su se o detaljima raspitali kod kolega koji su ove stipendije koristili, ili su se informisali posredstvom interneta – navela je Irena Žuvela, predstavnica „Tempusa”.

I ovom prilikom, pokazalo se da je iskustvo vršnjaka i starijih kolega, i kada je reč o stipendiji, i kada je reč o nastavi, najvažnija preporuka i za većinu studenata koji su posetili sajam.

Za razliku od kolega koji će konkurisati za stipendiju i nastavak školovanja u Francuskoj i drugim frankofonim zemljama, pojedini su se obradovali kada su saznali i da diplome francuskih univerziteta mogu dobiti ne odlazeći iz Srbije.

– Ove studije zovemo „studije na francuski način”. Kada njih završe studenti dobijaju dve diplome – jednu francusku, a drugu sa lokalnog univerziteta. Kada se neko opredeli za tu opciju on na lokalnom fakultetu prati nastavu. Sve se odvija kod nas, ali dolaze predavači iz Francuske. Mnogi biraju ove diplome zato što ne moraju da idu u Francusku i jer je to jeftinije – ukazala je Jasna Stojković, predstavnik Francuskog instituta. Ona je istakla da su mladi iz Srbije, koji ipak odluče da odu u Francusku, izjednačeni sa francuskim kolegama kada je reč o finansijskoj podršci, smeštaju i nastavnim sredstvima...

Studenti koji nisu stigli na sajam, moći će da do početka naredne školske godine od predstavnika „Kampus fransa” u Francuskom institutu saznaju sve što ih zanima o uslovima studija.

 --------------------------------------------------------------------------

Naši akademci se uklope bez problema

Akademce su posebno interesovali utisci predstavnika Udruženja diplomaca francuskog visokoobrazovnog sistema (ADEF).

– Raspituju se koliko je teško dobiti stipendiju francuske vlade, interesuje ih kakav je život u Francuskoj, kakve mogućnosti imaju u odnosu na školovanje u Srbiji, koji nivo znanja jezika im je potreban... Zanima ih i težina ispita i koliko je sve ozbiljno organizovano. Ono što mogu da primetim jeste da naši studenti nemaju problema da tamo nastave studiranje i uspešno ih završe, jer do sada su pokazali veoma dobre rezultate – kazao je Nikola Dragojlović, predstavnik ADEF-a.

D. Aleksić

objavljeno: 05.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.