Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Nov.2018, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irski premijer: Bregzit podriva severnoirski mirovni sporazum

Irski premijer Leo Varadkar rekao je da Bregzit podriva teško izvojevani severnoirski mir, jer razdvaja katoličke i protestantske zajednice.

Vardakar je rekao danas da Bregzit podriva Sporazum iz Belfasta, iz 1998. godine, kojim je okončano 30 godina nasilja u Severnoj Irskoj.

Vardakar je takođe rekao za irski radio RTE da predstojeći odlazak Velike Britanije iz Evropske unije narušava odnose >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Britanije i Irske.

Pregovori o Bregzitu zakočeni su oko pitanja granice između Irske, članice EU, i britanske oblasti Severne Irske, kada Britanija bude zvanično izašla iz Unije.

Obe strane se slažu da ne sme da bude graničnih prelaza ili barijera koje bi mogle da poremete poslovanje i stanovnike ili da podriju severnoirski mirovni sporazum.

Međutim za sada se nisu dogovorile kako to da garantuju. Britanija treba da izađe iz evropskog bloka 29. marta.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Bregzit narušava odnose između Londona i Dablina

Izvor: Blic, 03.Nov.2018

Irski premijer Leo Varadkar rekao je danas da Bregzit ugrožava odnose Irske i Velike Britanije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.