Interes Hrvatske- svi susedi u EU

Izvor: B92, 11.Dec.2012, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Interes Hrvatske- svi susedi u EU"

Split -- Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio da je strateški interes Hrvatske da sve susedne zemlje što pre postanu članice EU.

On je izjavio da će Hrvati iz BiH, posle ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 2013. ostati važan činilac te države i tog prostora.

On je dodao i da će, s obzirom na hrvatsko državljanstvo koje imaju, i oni postati državljani EU.

"Hrvati u BiH neće nestati. Dogodio se strašan rat, agresija, etnička čišćenja i pomicanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međutim, tamo gde su ostali, Hrvati su, u to sam imao prilike da se više puta uverim, duboko ukorenjeni duhovno, kulturno i materijalno, jer dosta dobro rade posao", rekao je Milanović.

Hrvati ostaju u Bosni, i naročito u Hercegovini kao važan činilac te države i tog prostora, naglasio je on, prenela je Fena.

Premijer je dodao da on na BiH gleda kao na drugu državu u kojoj živi pola miliona Hrvata koji imaju hrvatsko državljanstvo i koji će ulaskom Hrvatske u EU postati državljani Evropske unije i imati ista prava kao građani u Hrvatskoj, što, kako je rekao, predstavlja izazov.

"Ulaskom Hrvatske u EU, granica će biti nešto zatvorenija zbog kontrole i nama je strateški interes da sve susedne države što je moguće pre postanu članice Evropske unije. I Srbiji i Crnoj Gori želim što brži ulazak u EU, ali ne mogu više od toga da učinim, jer ne vodim tamošnju politiku i ne utičem na postupke i izjave tamošnjih političara", rekao je Milanović.

On je ocenio da će ulazak susednih zemalja u EU biti teži nego što je to bio slučaj sa Hrvatskom, koja je, kako je rekao, imala tako stroge kriterijume kao nijedna zemlja pre nje.

Milanović je u razgovoru sa studentima splitskog Pravnog fakulteta iz Livna rekao da je on po ocu poreklom iz Livna i da je iz BiH "potekao najveći broj današnjih pripadnika hrvatske nacije", koji su se naselili širom Hrvatske.

"Ja sam Hrvat. Moji preci su bili Hrvati katolici, moja stranka je stranka građana i za nju glasuju ljudi raznih nacionalnosti, ali uglavnom Hrvati", dodao je Milanović.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Milanović: Sa Hrvatskom u EU neće nestati Hrvati iz BiH

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Dec.2012

SPLIT - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas u Splitu da će Hrvati iz BiH, poslije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju 2013. godine, ostati važan činilac te države i tog prostora, ali i da će, s obzirom na hrvatsko državljanstvo koje imaju, i oni postati državljani EU.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.