Integracija najbolja zaštita Crne Gore

Izvor: Glas javnosti, 04.Jan.2012, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Integracija najbolja zaštita Crne Gore

PODGORICA - Crnogorski premijer Igor Lukšić ocijeno je da je integracija Crne Gore u Evropsku uniju i NATO najbolji način da se očuva njen državni okvir. Savremena Crna Gora se "uhvatila u koštac sa evropskim i evroatlantskim integracionim procesima sa istom onom odlučnošću sa kojom su se naši preci borili za opstanak Crne Gore", napisao je Lukšić u tekstu, objavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u današnjem izdanju lista "Pobjeda".

Crnogorski premijer se založio za "jedinstvo i organizacionu samostalnost pravoslavne verske zajednice u Crnoj Gori, uz puni senzibilitet prema crnogorskom državnom, nacionalnom i kulturnom identitetu". Lukšić je ocenio da je "crnogorski identitet građen i opstao u vremenima koja su često dovodila u pitanje i fizički opstanak Crnogoraca".

"Dobijali su Crnogorci bitke koje su mnogi unapred smatrali izgubljenim, nad višestruko jačima, svesni i vrednosti svoga društva i uloge koju nose u budućnost novih generacja. Neko bi očekivao da društvo koje prođe kroz takve procese bude izrazito nacionalno homogenizovano i zatvoreno", naveo je crnogorski premijer.

Nasuprot tome, dodao je on, crnogorsko društvo je utemeljeno na poštovaju različitosti i naglašavanju zajedničkog, na temeljima modernog, građanskog, društva. Prema rečima Lukšića, uređena identitetska pitanja jedne zajednice su uslov njenog postojanja i budućnosti.

Premijer je, stoga, naveo da su prioriteti Crne Gore "pitanje jezika, objedinjavanje naučnih potencijala, izgradnja međureligijskog sklada, odgovoran odnos prema istoriji, kao i prevazilaženje postojećih i predupređenje novih podela".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.