Inicijativa Zelenih Srbije za javno slušanje o klimatskim promenama u Narodnoj skupštini

Izvor: Ekologija.rs, 01.Okt.2014, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa Zelenih Srbije za javno slušanje o klimatskim promenama u Narodnoj skupštini

Narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić predao je danas Inicijativu za održavanje javnog slušanja na temu “KLIMATSKE PROMENE KAO REALNOST U SRBIJI I EU – IZAZOVI, ODGOVORI, MOGUĆNOSTI” Odboru za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije.

Narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić predao je danas Inicijativu za održavanje javnog slušanja na temu  “KLIMATSKE PROMENE KAO REALNOST U SRBIJI I EU – IZAZOVI, ODGOVORI, >> Pročitaj celu vest na sajtu Ekologija.rs << MOGUĆNOSTI”  Odboru za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije.

Učesnici ovog, javnog slušanja biće predstavnici Vlade Republike Srbije, poslanici, eksperti iz oblasti klimatskih promena, akademska javnost i predstavnici civilnog sektora a održaće se sredinom novembra.

Jedan od najvećih globalnih društvenih, ekonomskih i ekoloških problema jeste uticaj klimatskih promena. Srbija kao država ne čini dovoljno, a to je pre svega posledica nepostojanja jasne državne politike za smanjenje štetnog uticaja, kao i prilagođavanje klimatskim promenama. Posledice sve više osećaju građani Srbije kroz elementarne nepogode kao što su: suše i katastrofalne poplave, erozija i klizišta, šumski požari, i mnoge druge. Odnos prema klimatskim promenama ima ogroman uticaj na socijalne prilike i ekonomiju uopšte.

Kako bi Srbija na efikasniji način omogućila borbu protiv klimatskih promena, ali i iskoristila potencijal, moramo da izradimo i usvojimo Strategiju adaptacije na klimatske promene. Ova Strategija treba da bude rezultat široke javne rasprave svih relevantnih aktera, i javno slušanje je samo prvi korak u tom procesu.

Pitanje klimatskih promena nije samo ekološko, već je važno državno i društveno pitanje, posebno u svetlu evropskih integracija. Da bi se promenila i uskladila politika u sektorima energetike, poljoprivrede, urbanog razvoja, upravljanja otpadom, saobraćaja i turizma, ali i svim drugim, neophodna je i potpuna usklađenost sa pravnim tekovinama Evropske unije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Ekologija.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Ekologija.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Ekologija.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.