Infrastrukturno uređenje Industrisjke zone u Paraćinu

Izvor: RTS, 17.Jun.2019, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Infrastrukturno uređenje Industrisjke zone u Paraćinu

Evropska unija preko programa EU PRO podržava sa više od 4.5 miliona evra devet lokalnih samouprava za unapređenje poslovne infrastrukture. Opština Paraćin će preko ovog programa dobiti blizu 300.000 evra za Industrijsku zonu „Zmič"gde je 17 investitora već kupilo zemljište za svoje proizvodne pogone.
U industrijskoj zoni "Zmič" koja se nalazi između Paraćina i Ćuprije od sedamnaest investitora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji su kupili zemljište, osam je već izgradilo poslovne i proizvodne objekte, dva objekta se grade. Proširenjem kapaciteta zone i poboljšanjem uslova poslovanja u opštini se nadaju i dolasku novih investitora.
 
"Lokacija je dobra zato što je opremljena infrastrukturom, u lokalnom je vlasništvu, nema imovinskih problema, lako može da se kupe parcele koje nisu nemaju veliku cenu, može da se dobije i bez naknade zemljište u skladu sa zakonom ako je reč o velikom preduzeću i brzo je moguće započeti izgradnju jer se dozvole brzo i lako dobijaju", kaže Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin. "To koriste pre svega preduzetnici, mala i srednja preduzeća koja nemaju sopstvene lokacije za izgradnju."
Sredstva iz programa EU PRO biće iskorišćena za izgradnju pristupnih saobraćajnica, kanalizacione mreže i ulične rasvete u delu zone koja još uvek nije infrastrukturno opremljena. Ovaj program koji realizuje Evropska unija ima za cilj da doprinese ravnomernijem ekonomskom razvoju Srbije i poveća konkurentnost malih preduzeća.
"Sva sredstva EU PRO programa se plasiraju putem javnih poziva i nije bilo lako svim aplikantima s obzirom da je velika konkurencija, 99 lokalnih samouprava i mogu reći da je opština Paraćin predala jako dobre predloge projekata i zbog toga je dobila podršku", navodi Olivera Kostić, menadžerka projekta EU PRO.
Iz opštine za ovu godinu najavljuju i izgradnju industrijskog parka kao deo zone "Zmič", a prema ugovoru sa švedskom firmom „Rimaster" i izgradnju hale u kojoj treba da u prvoj fazi bude zaposleno 300 radnika.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.