Inflacija u evrozoni povećana na 2,8 odsto

Izvor: S media, 30.Apr.2011, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija u evrozoni povećana na 2,8 odsto

Inflacija u zoni evra povećana je u aprilu na neočekivanih 2,8 odsto na godišnjem nivou. To je najviši nivo od oktobra 2010, pokazali su najnoviji podaci statističke službe Evropske unije, Evrostat.

Takav rast cena pojačava pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da u junu ponovo podigne kamatne stope, uprkos slabljenju ekonomskog poverenja i potrošačke tražnje, prenela je agencija AP. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Inflacija u 17 članica zone evra je povećana sa 2,7 odsto u martu, a analitičari su očekivali da se i ovog meseca zadrži na tom nivou.

Rumunija se bori sa inflacijom

Smanjenje inflacije u drugoj polovini 2011. (VIDEO)

MMF predviđa rast inflacije

Time je inflacija u evrozoni ostala iznad cilja ECB od nešto ispod dva odsto, uglavnom usled viših cena nafte i hrane. Mada ECB očekuje da rast cena uspori iduće godine, ta banka je, ipak, počela da diže kamatnu stopu sa rekordno niskog nivoa, povećavši je 7. aprila za četvrtinu procentnog poena, na 1,25 odsto.

Ekonomisti prognoziraju još nekoliko povećanja do kraja godine.

Evrostat je objavio i podatak da je stopa nezaposlenosti u evrozoni u martu zadržana na 9,9 odsto, a tako visok nivo je uglavnom posledica slabih ekonomija u nekoliko članica, pre svega Španiji, četvrtoj po veličini u tom monetarnom bloku.

Stopa nezaposlenosti u toj zemlji je u prvom kvartalu povećana na rekordnih 21,3 odsto, pri čemu je 44,6 odsto nezaposlenih mlađe od 25 godina.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.