Rast kineske ekonomije biće 9,3%

Izvor: B92, 29.Apr.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast kineske ekonomije biće 9,3%

Peking -- Svetska banka (SB) je povećala prognozu ovogodišnjeg rasta kineske ekonomije i pozvala vladu te zemlje da pooštri monetarnu politiku.

SB navodi da bi Kina tako izbegla rizike koji proističu iz inflacije i jačanja domaćeg tržišta nekretnina.

Prognoza rasta je povećana na 9,3 odsto, sa ranije projektovanih 8,5 odsto, kao odraz vladinih napora za "hlađenje" pregrejane ekonomije i suzbijanje rasta cena.

Premijer Kine Ven Đibao je prošlog meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozvao na jačanje napora za borbu protiv inflacije. Analitičari očekuju nova povećanja kamatnih stopa i moguća nova pooštravanja kreditiranja i investiranja.

SB je u svom kvartalnom izveštaju pozvala Kinu da ubrza uspostavljanje normalnih monetarnih i finansijskih uslova posle brzog oporavka iz globalne krize iz 2008. zahvaljujući stimulativnim merama.

Prema prognozi SB, inflacija u Kini će ove godine iznositi pet odsto, što je više od vladinog cilja od četiri odsto. Banka je ukazala da su izgledi za Kinu "uglavnom povoljni", ali je upozorila na rizike iz inflacije i na moguće usporavanje investicija u sektoru nekretnina.

Peking je podizao kamatne stope četiri puta od oktobra, u nastojanju da smiri inflaciju koja je u martu odskočila na 5,4 odsto i izvede rast svoje ekonomije na održiviji put posle prošlogodišnje dvocifrene ekspanzije.

Inflacija predstavlja političku pretnju za lidere Kine jer umanjuje ekonomski rast. Cene hrane, koje su u martu ojačale 11,7 odsto na godišnjem nivou, naročito su osetljive u toj zemlji, u kojoj siromašne porodice troše do polovinu svojih prihoda na hranu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Inflacija u evrozoni povećana na 2,8 odsto

Izvor: S media, 30.Apr.2011, 09:22

Inflacija u zoni evra povećana je u aprilu na neočekivanih 2,8 odsto na godišnjem nivou. To je najviši nivo od oktobra 2010, pokazali su najnoviji podaci statističke službe Evropske unije, Evrostat. ..Takav rast cena pojačava pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da u junu ponovo podigne...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.