Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji delimično stabilizovana u maju

Izvor: B92, 10.Jul.2020, 18:41

Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji delimično stabilizovana u maju

Brisel -- Industrijska proizvodnja u Francuskoj i Italiji, drugoj i trećoj ekonomiji Evropske unije, u maju se delimično stabilizovala.

Francuska proizvodnja u segmentu prerađivačke industrije u maju je porasla 22 odsto u odnosu na april, kada je beležila isti postotni pad, pokazuje izveštaj francuskog statističkog ureda INSEE-a.

Aktivnosti prerađivačke industrije i dalje su 23,4 odsto niži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nego u februaru, zadnjem mesecu pre nego što je krenulo zatvaranje ekonomija zbog suzbijanja zaraze koronavirusom, napominju u statističkom uredu.

U industriji u celini proizvodnja je porasla 19,6 odsto u odnosu na april, kada je bila pala 20,6 procenata. U poređenju s februarom i dalje je niža 21,2 odsto.

Godišnje poređenje pokazuje oštar pad proizvodnje – u prerađivačkoj industriji za 27,7 odsto a u ukupnoj za 25,4 procenata u odnosu na maj 2019, pokazuje najnoviji izveštaj francuskog statističkog ureda, prenosi SEEbiz.

U Italiji je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u aprilu uvećana čak 42,1 odsto u odnosu na mesec ranije, ali u poređenju s istim mesecom prošle godine ostaje slabija za 20,3 odsto, objavio je statistički ured Istat.

U tromesečnom razdoblju zaključno sa majem industrijska je proizvodnja pala 29,9 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, pokazuju proračuni Istata.

Evropska komisija u utorak je u sklopu letnjih ažuriranih prognoza objavila da francuskoj i italijanskoj ekonomiji predviđa značajne šokove povezane s koronakrizom, podseća novinska agencija Dpa.

Francuska ekonomija bi, prema procenama EK ove godine moglo da padne 10,6 odsto a italijanska 11,2 odsto. Za Evrozonu u proseku predviđaju pad od 8,7 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.