Indeks: Hrvatska sve više pada pod ruski uticaj

Izvor: B92, 21.Jan.2020, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Indeks": Hrvatska sve više pada pod ruski uticaj

Poslednjih dana počele su intenzivne spekulacije o jačanju ruskog uticaja u Hrvatskoj, a posledično i u Evropskoj uniji.

To u autorskom tekstu za zagrebački portal "Indeks" piše Vojislav Mazzocco.

On navodi da je Rusija jednom nogom ušla u Mađarsku zahvaljujući Viktoru Orbanu, za čije nestašluke Evropska unija ima sve manje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strpljenja pa je prisiljen da traži nove saveznike. Rusi su, naravno, uvek zainteresovani da stanu i drugom nogom na tlo EU, a čini se da su im u Hrvatskoj otvorena vrata.

Tri su ključna trenutka kroz koja se može prepoznati jačanje ruskog uticaja u Hrvatskoj, navodi se u tekstu.

PPD ušao u Fortenovu

Poslednji se dogodio pre nekoliko dana kada je Prvo plinarsko društvo kupilo 6,4 odsto deonica Fortenova grupe, naslednice Agrokora. Za PPD se već godinama priča da iza njega stoji ruski kapital, a ako to i nekim slučajem i nije potpuno tačno, Rusi preko PPD-a imaju veliki uticaj na hrvatski energetski sektor. Naime, PPD gas kupuje od Rusa i s njima je potpisao dugoročne ugovore, a za samo nekoliko godina uspeio je zauzeti najveći deo hrvatskog tržišta gasa. O gasu iz PPD-a Hrvatska je već zavisna, a sada su na velika vrata ušli i u veoma bitan sektor proizvodnje i trgovine hranom.

Todorić optužuje za pogodovanje Rusima

Na rusko preuzimanje sektora hrane upozorava i bivši vlasnik Agrokora, sadašnje Fortenove, Ivica Todorić. Protekle nedelje celu konferenciju za medije iskoristio je da bi optužio premijera Andreja Plenkovića za saradnju i pogodovanje Rusima. Iako Ivica Todorić, ako ni zbog čega drugog onda zbog svojih ozbiljnih problema sa zakonom, nije najpouzdanija osoba, njegove tvrdnje o tome da su ruske banke u Fortenovi dobile nesrazmerno veliki udeo u vlasništvu treba shvatiti ozbiljno, dodaje se u tekstu.

Dobili više nego što im pripada?

Todorić tvrdi da su Rusi trebalo da dobiju višestruko manje jer su dugovi domaćim dobavljačima i bankama bili veći nego prema Rusima. No Todorić tvrdi i da Agrokor nije bio ni u kakvim problemima pa njegove reči treba uzeti s rezervom. Činjenica je ipak da su Rusi zavladali najvećim domaćim maloprodajnim lancem te da kontrolišu i značajan deo proizvodnje koju je imao Agrokor, a s ulaskom PPD-a njihov je uticaj još i veći.

Gotovinin savetnik smatra da suđenje Sanaderu nije bilo pošteno

Na treći događaj važan za širenje ruskog uticaja upozorava Teodor Karasik, bezbednosni ekspert s instituta Leksington i nekadašnji saradnik trusta mozgova RAND. U članku za Juronjuz Karasik povezuje presudu Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL s Rusima. Prema analizi koju je sa saradnicima izradio Kai Ambos, nekadašnji haški sudija, a kasnije savetnik advokatskih timova generala Gotovine i Čermaka, suđenje Sanaderu nije bilo pošteno. I bilo je, tvrdi on, pod ruskim uticajem.

Sumnjivo im je što je puno poverenje dato Robertu Ježiću, čija svedočenja su prokazana kao neverodostojna na arbitražnim sudovima, a koji i sam ima interese povezane s ruskim energetskim sektorom. Za vreme suđenja svedoci su čak tvrdili da pet miliona evra na Ježićev račun nije došlo od MOL-a, nego od Rusa kao nagrada za lobiranje za davno zamrli projekt Družba Adria. Sve te tvrdnje sud je gotovo bez razmatranja odbacio i poverovao Ježiću.

“Ukratko, taj izveštaj donosi alarmantne dokaze o korumpiranosti hrvatskog sudstva pod sve jačim ruskim uticajem”, zaključio je Kai Ambos.

Putin zvao Milanovića na proslavu Dana pobede

Kao šlag na kraju došao je telefonski poziv ruskog predsednika Vladimira Putina izabranom predsedniku Zoranu Milanoviću. Uz kurtoaznu čestitku primerenu pre inauguracije Putin je Milanovića pozvao na proslavu Dana pobede u Moskvu, a takvi se pozivi ne šalju bez veze, zaključuje se u tekstu na portalu "Indeks".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.