Incko preti slanjem trupa EU u Republiku Srpsku i Federaciju BiH

Izvor: Vostok.rs, 09.Feb.2014, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko preti slanjem trupa EU u Republiku Srpsku i Federaciju BiH

09.02.2014. - Okupacija?

Visoki Predstavnik za BiH Valentin Incko je zapretio time da će poslati trupe EU ako se nastave protesti i nemiri u Muslimanskoj-hrvatskoj Federaciji. Kako je rekao: "Razmotrićemo stanje u BiH u utorak, 11. februara u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih trupa u BiH. Ako stanje bude eskaliralo moraćemo da razmišljamo o trupama EU, ali ne sada", >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << izjavio je Incko.

Takođe je naveo da je stanje po njegovim rečima danas najgore od završetka rata, odnosno od Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

"Dugo ljudi nisu protestovali jer im je mir posle rata sa više od 100.000 mrtvih bio važan. Nosioci protesta su uglavnom muslimani. Sve je pošlo iz Tuzle, gde radnici godinu dana svake srede demonstriraju, ali im se nije pridavala pažnja. Dejtonski sporazum je bio mirovni sporazum, koji je bio jako uspešan. Međutim, kao ustavni sporazum, on je suviše komplikovan. U Federaciji BiH postoji 11 vlada, 11 premijera, 11 ministara unutaršnjih poslova. To je neefikasno i preskupo", naglasio je Incko.

Po njegovim rečima Austrija bi mogla imati pojačanu ulogu na Balkanu sa "kreativnim i nekonvencionalnim idejama", odnosno da sa većom pažnjom pomogne ojačavanju "pravne države, državnog tužilaštva i policije".

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić je ocenio da je bezbednosna situacija u Republici Srpskoj stabilna.

"Mi budno pratimo sva aktuelna dešavanja i u ovom trenutku nema nikakvog razloga za zabrinutost. Građani Republike Srpske mogu normalno da obavljaju svoje dužnosti, idu u školu. Ponavljam, situacija u Republici Srpskoj je potpuno stabilna", naglasio je Jovičić.

"Nastavićemo da pratimo situaciju. Kako ćemo reagovati zavisi od onih koji imaju namere da eventualno destabilizuju situaciju u Istočnom Sarajevu. Iskreno se nadam da do toga neće doći", saopštio je Jovičić.

Na temu nereda u Muslimansko-hrvatskoj Federaciji i pretnjama Visokog predstavnika danas razgovara državni vrh Republike Srpske i Srbije u Beogradu.

Vanja Savićević,

http://serbian.ruvr.ru/2014_02_09/Valentin-Incko-preti-slanjem-trupa-EU-u-Republiku-Srpsku-i-Federaciju-BiH-1771/ 

 

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.