Izvor: B92, 29.Apr.2011, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: RS da otkaže referendum

Banja Luka -- Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da će preduzeti korake da spreči RS da održi referendum o legalnosti suda BiH.

"Postoje dve mogućnosti - ili će Republika Srpska ukinuti glasanje ili će to učiniti međunarodna zajednica", rekao je Incko za Rojters.

Incko je ocenio i da je odluka vlada zemalja EU, doneta u martu, da "separatistima u Bosni" zapreti sankcijama kao što su zamrzavanje imovine i zabrana putovanja, bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korak u dobrom pravcu.

"Mogao bi da dođe trenutak kada će (uvođenje sankcija) biti neophodno", upozorio je Incko.

On je naglasio da Evropska unija mora više da se angažuje u Bosni i Hercegovini, kako bi toj etnički podeljenoj zemlji pomogla da prevaziđe sve dublju političku krizu.

Incko smatra da bi veće angažovanje Unije pomoglo političarima da se slože o planu reformi, potrebnih da bi se zemlja našla na putu ulaska u Evropsku uniju.

"Nalazimo se u zaista ozbiljnoj političkoj krizi, možda, najozbiljnijoj od potpisivanja Dejtonskog sporazuma", naglasio je Incko.

Posledice referenduma minorne

Predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić pozvao je danas visokog zvaničnika EU Miroslava Lajčaka da međunarodna zajednica ne zabranjuje referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, jer krajnji efekat referenduma neće biti ukidanje ovih pravosudnih institucija.

"Pozvao sam Lajčaka da se ne zabranjuje referendum, s obzirom da je predsednik RS rekao da će krajnji rezultat svega biti izmenjeni zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH, što znači da nema ukidanja Suda i Tužilaštva BiH i Odeljenja za ratne zločine", kazao je Ivanić novinarima posle sastanka sa izvršnim direktorom EU za zapadni Balkan, istočno susedstvo i Rusiju Miroslavom Lajčakom.

On je ocenio da je to "toliko minorno", zbog čega ne treba zabranjivati referendum, dodajući da se "nepotrebno ušlo u konlikt ni oko čega".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.