Izvor: Nezavisne Novine, 18.Feb.2016, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: Biće više Brisela, a manje Dejtona

BANJALUKA - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da nakon podnošenja aplikacije BiH za članstvo u EU slijedi teža faza, te da će biti "manje Dejtona, a više Brisela".

"Naravno, Ustav uvijek ostaje Dejtonski", rekao je Incko novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem.

Čestitajući podnošenje aplikacije, Incko je konstatovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da je 15. februar istorijski dan i važna etapa na evropskom putu BiH, te izrazio nadu da će taj put BiH dovesti do punopravnog članstva u EU.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, Incko smatra da treba da postoji transparentnost i da budu svi uključeni.

"Ako postoje primjedbe, one treba da budu unesene i da se da šansa tom modifikovanom mehanizmu koordinacije koji će ubrazati procese", istakao je Incko.

Visoki predstavnik rekao je da stav međunarodne zajednice u vezi sa referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH nije promijenjen, odnosno da Republika Srpska može organizovati referendum o svim pitanjima koja su iz njene nadležnosti.

"Te nadležnosti ne uključuju pravosuđe BiH i ovlaštenja visokog predstavnika", rekao je Incko.

On je uvjeren da mogu biti ojačane institucije kojima su građani nezadovoljni, te da te institucije moraju biti nezavisne i odgovorne.

"Pozdravljamo signale da će referendum biti ostavljen po strani", rekao je Incko.

Komentarišući to što je dogovoreno formiranje višeg suda u BiH, Incko je rekao da svaka pravno uređena zemlja ima sud sa apelacionom nadležnošću, ali da nije upoznat o detaljima.

Incko je u Banjaluci predstavio svog prvog zamjenika Brusa Bertona.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.