Ilegalni migranti hrle ka Subotici

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilegalni migranti hrle ka Subotici

U zemlju ulaze u zapečaćenim teretnim vagonima, u njihovim plafonima, pregrađenim rezervoarima za gorivo

U Suboticu, kao poslednju destinaciju pred ulazak u Mađarsku, odnosno zonu Evropske unije (EU), najčešće dolaze iz Pakistana, Avganistana, Libije, Tunisa, Maroka, a u poslednje vreme i iz Somalije. Najčešće su muškog pola, starosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oko 40 godina i – bez ijednog dokumenta. Na krajnjem severu naše zemlje, u koju dolaze iz pravca Makedonije, najčešće se stacioniraju u okolini stare deponije u subotičkom naselju „Prozivka” i napuštenim salašima na obodu grada.

O broju ilegalnih stalnih migranata na području Subotice, kako za „Politiku” kaže Aleksandar Obrenović, v. d. šefa Odseka pogranične policije Policijske uprave Subotica, teško je govoriti s obzirom na to da su njihovi dolasci i odlasci česti. Ono što se pouzdano može tvrditi jeste da se njihov broj u poslednje dve godine drastično povećao.

– U najvećem broju slučajeva ilegalno dolaze iz pravca Makedonije, a posle, preko Srbije i Mađarske, pokušavaju da se domognu neke od zemalja EU. Najčešće su to Austrija i Nemačka. Modusi njihovog ilegalnog ulaska u našu zemlju su različiti: u zapečaćenim teretnim vagonima koji dolaze iz Grčke, u plafonima vagona, pregrađenim rezervoarima za gorivo – otkriva Obrenović, dodajući da naša granična policija ilegalne migrante pronalazi uz pomoć savremene tehnike: raznim vrstama rendgena, uređajima koji registruju toplotu tela...

– Ne bih otkrivao sve načine, da ilegalni migranti ne bi koristili te podatke – kaže v. d. šefa Odseka pogranične policije PU Subotica.

„Pomagači” ilegalnim migrantima u Subotici neretko su i lokalni meštani. Njihovo krijumčarenje je, čini se, isplativ „biznis” – grupa ovdašnjih organizatora nudila je „paket” do Budimpešte ili Beča za 1.200 do 2.000 evra, što je podrazumevalo smeštaj u jednoj kući u Subotici, hranu i prevoz do Mađarske, odnosno do Austrije.

– Najčešće prijatelji ili rodbina migranata koji su se već „dočepali” neke od zemalja EU, „preporučuju” svojim sunarodnicima osobe koje se bave ovim poslom. Objašnjavaju im kome da se jave, na koji način da sklope dogovor, kada da im daju novac za ugovorenu uslugu... Uglavnom, pre pokušaja ilegalnog prelaska granice, migranti organizatorima daju samo deo novca – depozit, dok ostatak sledi po obavljenom poslu. Međutim, ovo nije pravilo: nekada se plaća unapred, a nekada po obavljenom poslu – govori o načinu „transporta” migranata Obrenović.

Ukoliko budu otkriveni, i organizatori posla i migranti podležu sankcijama. U zavisnosti od dela, sledi im prekršajna ili krivična prijava. Velika poteškoća tokom policijske istrage jesu nerazumevanje jezika i velike kulturne razlike.

– Teško je identifikovati migrante. Najpre zbog jezičke barijere, njihove kulture i običaja, koji su potpuno različiti od onih u Evropi. Izuzetno su zatvoreni, pa teško dolazimo do pravih informacija i istine. Ipak, tokom prošle godine podneli smo sedam krivičnih prijava protiv „organizatora” njihovog dolaska, a potom i ilegalnog prebacivanja, koji su bili u direktnoj sprezi sa našim državljanima – kaže Obrenović.

Na pitanje da li su kooperativni ili se međusobno štite kada se utvrdi da su počinili krivično delo, Obrenović kaže da to zavisi od slučaja do slučaja. Pošto su već dali novac za ilegalno prebacivanje, dodatno se zatvaraju jer ih krijumčari zaplaše da taj novac neće dobiti nazad ako u policiji ispričaju pravu istinu.

– Imamo izuzetnu saradnju sa sudovima u Subotici. Nikada ne „zaboravljamo” na predmet kada ode iz policijske uprave, nego ga pratimo do samog kraja, odnosno dok sud ne izrekne presudu. U poslednje vreme, to su stroge kazne zatvora – kaže na kraju v. d. šefa Odseka pogranične policije PU Subotica.

--------------------------------------------------------------------------

Podizači novca

Neretko se dešava da migranti angažuju lokalno lice da im podiže novac koji im sunarodnici šalju iz matične zemlje. Za ovu uslugu „podizaču novca” plaćaju od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara.

– Bilo je i slučajeva da su migranti prijavljivali naše državljane da su podizali njihove pare, a da im ih nisu davali – kaže naš sagovornik iz PU Subotica.

Miroslava Derikonjić

objavljeno: 20.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.