Iduće godine plate u zdravstvu po učinku

Izvor: Politika, 08.Dec.2010, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iduće godine plate u zdravstvu po učinku

BEOGRAD – Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je da će tokom iduće godine početi promena sistema plaćanja zaposlenih u zdravstvu po učinku.

Na konferenciji povodom završetka projekta Ministarstva zdravlja i Evropske unije „Podrška primeni kapitacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Srbiji” Milosavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je kazao da će rezultati tog projekta biti primenjivi naredne godine.

„Pristupamo promeni zakona o platama u javnom sektoru. Mislim da bi se svaki građanin složio da prosečan rad treba da bude plaćen prosečno i zagarantovano, da ono što je iznad proseka po kvalitetu treba da bude plaćeno više, a ono što je ispod - manje”, kazao je ministar novinarima pre početka konferencije.

On je podsetio da se primena kapitacije odnosi na domove zdravlja i dodao da se radi na priprema promene načina plaćanja u bolnicama „koje će se sprovoditi po dijagnostičkim grupama”.

„Promene su uvek problem za sistem. Možemo unedogled odlagati promenu sistema plaćanja, ali naš cilj je povećanje kvaliteta, veća efikasnost i dobijanje veće vrednosti za uloženi novac”, naveo je Milosavljević.

On je kazao i da EU pomaže zdravstvenom sistemu Srbije poslednjih deset godina i podsetio da je ta pomoć u početku bila namenjena za grejanje i antibiotike, a da se sad sredstva izdvajaju za razvojne projekte.

Šef Delegacije EU Vensan Dežer je kazao da EU slične projekte podržava i u zemljama članicama te unije.

„Cilj je povećanje efikasnosti zdravstvenog sistema. Mislim da u Srbiji mora da se poveća nivo prevencije, jer je u vrhu po broju obolelih od nekih oblika malignih bolesti”, kazao je Dežer.

Projekat „Podrška primeni kapitacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Srbiji” započet je 2007. godine i EU je uložila 4,5 miliona evra u njegovo sprovođenje. Dva miliona evra je potrošeno na informatizaciju zdravstvenih ustanova širom Srbije.

U projektu je učestvovalo 28 domova zdravlja među kojima su Subotica, Zaječar, Užice, Čačak, Novi Sad, Šabac, Vranje, Vračar, Savski Venac i drugi.

Komentarišući nedavne navode nevladine organizacije „Doktori protiv korupcije” o neefikasnom sprovođenju projekata EU u oblasti zdravstva u Srbiji i porast korupcije, Milosavljević je kazao da je to gomila neodgovornih istina.

„Moram da se ogradim, ali ako je to stvarno sve rečeno onda mogu samo da kažem da je to gomila neodgovornih neistina plasiranih sa dozom manipulacija, a bojim se da je nekoliko ljudi koji o tome govorili ima ličnu frustraciju i pogled po kom je govorio”, kazao je Milosavljević.

Predstavnici organizacije „Doktori protiv korupcije” među kojima je bivša gradska sekretarka za zdravstvo Dragana Jovanović i udruženja pacijenata „Zdravlje” na konferenciji za novinare prošle sedmice izneli su tvrdnje o korupciji i neprimenjivanju projekata EU u zdravstvu.

Milosavljević je danas upitao i da li je poznato koliko članova ima ta organizacija i čime se tačno bavi ili su njene jedine aktivnosti konferencije za novinare „po principu držite lopova”.

Dežer je tim povodom kazao da su njegovi saradnici ispitali evaluacione izveštaje i sve u vezi sa postavljenim pitanjima o primeni projekata EU u zdravstvu i da do danas nije utvrđena nikakva greška.

Beta

objavljeno: 08.12.2010.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milosavljević: Iduće godine plate po učinku

Izvor: EMportal, 08.Dec.2010

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je danas da će tokom iduće godine početi promena sistema plaćanja zaposlenih u zdravstvu po učinku.

Nastavak na EMportal...

Iduće godine plate u zdravstvu po učinku

Izvor: SrbijaNet.rs, 08.Dec.2010

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je danas da je jedan od najvećih izazova za državu u 2011. godini promena Zakona o platama u javnom sektoru, koje će omogućiti primenu kapitacije novog načina finansiranja u zdravstvenom sistemu Srbije. U toku su ključne

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Lekari će morati da zarade svoje plate

Izvor: Glas javnosti, 09.Dec.2010, 07:12

BEOGRAD - Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je juče da će tokom iduće godine početi promena sistema plaćanja zaposlenih u zdravstvu po učinku...Na konferenciji povodom završetka projekta Ministarstva zdravlja i Evropske unije "Podrška primeni kapitacije u primarnoj zdravstvenoj...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.