Iako lider EU integracija Srbija pred rizikom od autoritarizma?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2019, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iako lider EU integracija Srbija pred rizikom od autoritarizma?

Među zemljama Zapadnog Balkana koje pretenduju na članstvo u EU Srbija je viđena kao vodeći kandidat kada je reč o demokratskim institucijama, ekonomskoj razvijenosti i sveopštoj spremnosti na članstvo, međutim, nalazi se u opasnosti od skretanja ka autoritarizmu, navodi se u izveštaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta pripremljenog za poslanike EP.

U izveštaju analitičkog odeljenja EP ističe se da je on pripremljen isključivo kao informativni materijal >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za poslanike EP koji bi im pomogao u njihovom parlamentarnom radu i da ni u kom slučaju ne predstavlja zvaničan stav EP.

Autor Martin Rasel u tekstu pod naslovom "Srbija pred rizikom od autoritarizma?" ocenjuje da u Srbiji izbori nisu u potpunosti slobodni i pošteni, da reforma pravosuđa zaostaje i da je nevladin sektor izložen napadima, kao i da je ugrožena sloboda medija.

Rasel ocenjuje i da se čini se da će protesti opozicije koji su počeli nedavno trajati duže vremena, a da u skupštini vladajuća koalicija "koristi parlamentarnu većinu kako bi sistematski blokirala predloge zakona ili diskusije koje imaju smisla".

Iako je funkcija predsednika na koju je Aleksandar Vučić izabran 2017. godine uglavnom ceremonijalnog karaktera, on ostaje dominantna figura, dodaje se u analizi.

"Zaokret Srbije ka autoritarizmu se nastavlja i on bi mogao da bude glavna prepreka pristupanju (EU), za koje je 2025. godina pominjana kao mogući datum", piše dalje u izveštaju, u kojem se navodi i da se čini da je cilj da se marginalizuju kritički glasovi dok se moć koncentriše u rukama vlade koju predvodi SNS.

Kada je u pitanju opozicija u Srbiji, u izveštaju se ocenjuje da je ona slaba i podeljena i da nije izvukla korist iz talasa protesta koji su u toku.

Martin Rasel u svom tekstu ocenjuje da veći deo medija sada kontroliše ili SNS ili država, dok su nezavisni novinari suočeni sa pretnjama, pa čak i nasiljem, a odgovorni su retko sudski procesuirani.

Istraživački centar EP u delu izveštaja koji je posvećen pristupanju Srbije EU podseća na poslednja istraživanja javnog mnjenja prema kojima je podrška građana Srbije članstvu u EU manja nego u drugim zemljama zapadnog Balkana.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iako lider EU integracija, Srbija pred rizikom od autoritarizma

Izvor: B92, 04.Maj.2019

Brisel -- Među zemljama Zapadnog Balkana koje pretenduju na članstvo u EU, Srbija je viđena kao vodeći kandidat kada je reč o sveopštoj spremnosti na članstvo...Međutim, nalazi se u opsanosti od skretanja ka autoritarizmu, navodi se u izveštaju istraživačkog centra Evropskog parlamenta...U...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.