IZGUBILI KOMPAS: Šolakovi mediji optužuju EU za zelenašenje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Sep.2023, 11:51

IZGUBILI KOMPAS: Šolakovi mediji optužuju EU za zelenašenje!

Potpuno rasulo u Junajted Grupi povodom informacija o najnovijim poslovnim rezultatima Telekoma Srbija

Kompanija Telekom Srbija i ove godine beleži rekordan dvocifreni rast prihoda, operativne dobiti i broja novih korisnika, a sa Evropskom investicionom bankom dogovara proširenje saradnje - ove dve izjave Vladimira Lučića bile su dovoljne da Dragan Šolak ponovo doživi nervni slom i izda komandu medijima koje kontroliše da krenu u novi žestoki napad na najvećeg konkurenta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njegove Junajted Grupe!

TV N1 u petak uveče je objavila skandalozan prilog, u kojem se iznose teške optužbe na račun poslovnih poteza Telekoma i generalnog direktora Lučića bez ijednog dokaza, bez ijedne činjenice i konkretnog argumenta.

Povodom izjave Vladimira Lučića da jedna od najvećih finansijskih institucija u EU kao što je Evropska investiciona banka ima ogromno poverenje u poslovnu strategiju Telekoma Srbija, što se vidi i po najpovoljnijim investicionim kreditima, za koje ne traže bilo kakve garancije, Šolakova TV paušalno je ocenila da ove banka srpskoj kompaniji daje kredite uz maksimalne kamate - praktično su optužili EIB, zvaničnu banku EU za zelenašenje!

Naravno, ništa nije dalje od istine, a pogotovo je EIB u celom svetu poznata kao institucija sa najpovoljnijim kamatama, zbog čega se sa njom i teško sklapaju ugovori.

Upravo partnerstvo Telekoma Srbija i EIB najviše boli Šolaka i Junajted Grupu! Kada su Vladimir Lučić i predstavnici EIB u aprilu 2022. potpisali saradnju za razvoj 5G mreže u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, Šolakova grupacija je žestoko lobirala da banka EU raskine taj ugovor.

U skandalu kakav se ne pamti u Briselu, Junajted Grupa je pokušavala kod Evropske komisije i Evropskog parlamenta da iz sve snage ocrni Telekom i tražila od političara da utiču na odluku inače nezavisne banke o podršci srpskoj kompaniji. Šolak je u tu svrhu upregao najskuplje lobističke firme, njegovi “objektivni profesionalni” mediji N1 i Nova S su vodili najbrutalniju kampanju, ali džaba im sve - i u EK i u EP doživeli su težak debakl!

Štaviše, kao što je Lučić ovih dana izjavio, i pored svih lobističkih pokušaja, EIB ne samo da je ostao partner Telekoma već se sada dogovara proširenje saradnje na novim projektima.

To, kao i sve uspešnija partnerstva Telekoma Srbija sa najvećim američkim kompanijama poput Amazona i Orakla, užasno boli Dragana Šolaka, toliko da svojim medijima izdaje naredbe da o Telekomu prave sramotne priloge poput ovog pomenutog.

U Junajted Grupi nikako da nauče - sve dok se mnogo više bave medijskim i lobističkim ratovima protiv konkurencije nego poboljšanjem usluga i sadržaja koje nudi svojim korisnicima, u tržišnoj utakmici će stalno trpeti poraze, a pobeda Telekoma je garantovana!

Telekom Srbija je u 2022. i prvoj polovini 2023. ostvario dvocifren rast stope novih korisnika televizije i interneta, dok Junajted Grupa i njen SBB ne prestaju da padaju. U konkretnim brojevima, Telekom sada ima preko 300.000 korisnika više nego SBB, a 2018. godine imao je 500.000 manje! Naravno da ovo pakleno boli Šolaka i da poludi kad vidi da takav trend rasta još traje.

Šta tek reći na podatke o dugovima. Prema finansijskom izveštaju Junajted Grupe za 2022, ukupna dugovanja Šolakove grupacije iznose astronomskih 7,13 milijardi evra, od čega su dugovanja po osnovu izdatih obveznica 4,45 milijarde i u stalnom su porastu. Poslovni gubitak kompanija iz sastava UG iznosi 227,03 miliona evra, što je povećanje od čitavih 120 odsto u odnosu na 2021. godinu!

A pritom, zbog poslovnih gubitaka, dugova koji stižu na naplatu i problema sa likvidnošću, Junajted Grupa sada jako teško dolazi do investicionih kredita, koje ako nekim čudom i dobije to bude pod najnepovoljnijim uslovima i sa najvišim kamatama.

Poseban cinizam je da Šolakovi mediji i saradnici lažno optužuju Telekom Srbija za sve ono što u realnosti muči Junajted Grupu!

U intervjuu o najnovijim poslovnim rezultatima Telekoma Srbija, koji je napravio pravi haos u Junajted Grupi, Vladimir Lučić je govorio i o saradnji sa najpoznatijim bankama u EU.

- Saradnja sa EIB je primer velikog poverenja koje najveće finansijske institucije imaju u Telekom Srbija, u finansijsku stabilnost i strategiju razvoja kompanije. EIB je doneo odluku da nas podrži, ne tražeći bilo kakve garancije, čak ni menice, a sa velikim grejs periodom, po čemu je naša kompanija najpozitivniji izuzetak ne samo u našem regionu - izjavio je nedavno Lučić za TV Happy.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.