ITALIJA ĆE MORATI DA POVUČE DRASTIČNE POTEZE?!  Da li će vlast na Apeninima uz pomoć SAD i EU napustiti projekat Pojas i put?

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2023, 07:45

ITALIJA ĆE MORATI DA POVUČE DRASTIČNE POTEZE?! Da li će vlast na Apeninima uz pomoć SAD i EU napustiti projekat "Pojas i put"?

Novi momenti u odnosima Italije i Kine.

U četvrtak će italijanska premijerka Đorđa Meloni na sastanku u Beloj kući američkom predsedniku Džo Bajdenu saopštiti odluku Vlade o „Pojasu i putu“.

Već pristižu garancije iz EU da vrlo mogući "adio" Kini ne bi doneo neke velike štete Italiji, a sa druge strane ostaje nada da će zbog neprodužavanja saradnje sa Kinom dausledi američka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pomoć.

Nije teško prognozirati da neće biti obnovljen Memorandum potpisan 2019, koji je parafirao tadašnji premijer Đuzepe Konte, jer već postoji objašnjenje ministra ekonomije Đankarla Đorđetija koji je na poslednjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda rekao da nikada nije delio korak kojeg je napravio tadašnji premijer (leve političke orijentacije). A već tada sa druge strane Okeana nisu blagonaklono prihvatili takav italijanski korak.

Veliki problem za Italiju bi mogao biti „ekonomski pritisak“. Ako Kina odluči da kazni Italiju zbog napuštanja sporazuma i primeni potencijalnu odmazdu, znači da bi čitava EU

morala da stane uz Italiju sa potencijalnim uzvraćanjem ulaganja. I ne samo to, Rim bi morao da dobije garancije EU, u slučaju da Peking zabrani italijanske firme, da evropski saveznici, Nemci, Francuzi ili Španci, to ne iskoriste i da ne budu spremni da profitiraju u italijanskoj nemilosti.

Na jesen, pre isteka datuma ratifikacije Sporazuma sa Kinom, a ako Italija napušta Sporazum, iz Bele kuće bi trebalo da zauzvrat da stignu slične garancije, ili neka ekonomska pomoć i da Italija shvati koji je granični prostor za držanje otvorenih trgovinskih odnosa sa Kinom, ako ne obnovi Sporazum. Prevedeno na jezik realnosti, a pojašnjenje stiže iz američkih diplomatskih krugova, ne znači da Rim kao i Vašington treba da zaustave sve kineske investicije i treba da nastave trgovinske odnose sa Kinom, ali na „strateški način“, a eksperti iz tog sektora zaključuju da italijanska razmena sa SAD vredi više od one sa Kinom.

I Francuska i Nemačka, kritikovale su Italiju zbog potpisa. Dolaskom na mesto premijera Mario Dragi bio je leden u odnosima sa Kinim, a Đorđa Meloni tri dana pred izbore najavila je da ako pobedi kao premijer neće obnoviti Sporazum sa Pekingom.

Da sporazum iz 2019. nije puno doneo Italiji, potvrđuje podatak da je od 2020. do 2022. izvoz u Kinu uvećan samo za pet odsto i iznosi 16.,4 milijarde evra. Sa druge strane uvoz iz Kine u Italiju u istom periodu uvećan je za čak 49.1 procenata i ukupno iznosi 57.5 milijardi evra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.