IPI, BFMI i NUNS: Institucije EU da jasno kažu da Srbija rizikuje gubitak pristupa fondovima

Izvor: Beta, 15.Maj.2023, 22:31

IPI, BFMI i NUNS: Institucije EU da jasno kažu da Srbija rizikuje gubitak pristupa fondovima

Međunarodni institut za štampu (IPI), Balkanska inicijativa za slobodne medije (BFMI) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvali su evropske institucije da jasno kažu da Srbija rizikuje da izgubi pristup pretpristupnim fondovima ako medijska situacija u zemlji nastavi da se pogoršava.Tri organizacije su izrazile "duboku zabrinutost" zbog nalaza o slobodi medija i slobodi izražavanja u Izveštaju Evropskog parlamenta za Srbiju za 2022. godinu, koji su evroposlanici usvojili prošle nedelje."Slobodni mediji, a time i funkcionalna demokratija, nalaze se u sve većoj opasnosti u Srbiji. Pozdravljamo snažnu formulaciju Evropskog parlamenta, ali verujemo da mora biti učinjeno više kako bi prava i slobode srpskih novinara i medija bili zaštićeni", navodi se.IPI, BFMI i NUNS navode da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, mora da se pridržava principa i politika Unije, i ukazuju da su "demokratija i vladavina prava trenutno ugroženi", da su "slobodni mediji od vitalnog značaja za očuvanje tih osnovnih prava" i da se "mora obezbediti njihova zaštita".Nalazi Evropskog parlamenta i njegovog izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika, oslonjeni na izveštaj Evropske komisije iz oktobra 2022. godine, osuđujući su i pokazuju da u protekloj godini nije postignut napredak ni u jednom od 33 pregovaračka poglavlja, uključujući slobodu medija i slobodu izražavanja, ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IPI, BFMI i NUNS: Institucije EU da jasno kažu da Srbija rizikuje gubitak pristupa fondovima

Izvor: Danas, 15.Maj.2023

Međunarodni institut za štampu (IPI), Balkanska inicijativa za slobodne medije (BFMI) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvali su evropske institucije da jasno kažu da Srbija rizikuje da izgubi pristup pretpristupnim fondovima ako medijska situacija u zemlji nastavi da se pogoršava.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.