I rudnik i  muzej

Izvor: RTS, 03.Jan.2013, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I rudnik i muzej

Senjski rudnik uskoro bi mogao da postane turistička atrakcija. Vožnja parnim liftom do kote od 154 metra traje nepun minut, a u planu je da u budućnosti lift spušta i turiste u jamu. Ideja je da se sačuva autentično industrijsko nasleđe s kraja 19. veka i obezbedi život za rudarske porodice kada uglja ne bude više.

Najstariji rudnik uglja u zemlji, mogao bi uskoro da postane zanimljiva turistička atrakcija. Onima željnim avanture biće omogućeno da siđu u jamu i bar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na trenutak osete rudarski život. U borbu za opstanak tog autentičnog rudarskog naselja u Senju uključila se i EU, koja je obezbedila 1,5 miliona evra za realizaciju projekta "Senjski rudnik - eko muzej".

Parnjača radi ko švajcarski sat i nikada se, kažu, nije kvarila. Napravljena je 1872. godine u Gracu, a već više od jednog veka je u Senjskom rudniku. Stara, dobra parnjača svakodnevno rudare spušta u jamu. Nekada je prevozila i ugalj.

U Rudniku kažu da su Nemci u zamenu za parnu izvoznu mašinu nudili tri nova električna lifta, ali da uprava na to nije pristala.

"Ona je sasvim sigurno jedina takve vrste u Evropi, a po nekim našim istraživanjima i u svetu", kaže  kustos Muzeja ugljarstva Miroslav Nikolić. 

Deluje gotovo neverovatno da su na glavnom pogonskom zupčaniku zupci od drveta, i to ne bez razloga. Ako se i polome, očas posla majstori ih zamene novim i lift vozi dalje.

Radnik na parnoj izvoznoj mašini Ljubiša Ivanišević kaže da su zupci od grabovog drveta koji se izrađuje u radionici i da posle određenog perioda ako se polome mogu da se  zamene za pet minuta.

Vožnja parnim liftom do kote od 154 metra traje nepun minut. U planu je da u budućnosti lift spušta i turiste u jamu. Ideja je da se sačuva autentično industrijsko nasleđe s kraja 19. veka i obezbedi život za rudarske porodice kada uglja ne bude više.

Rudar Salih Smajić kaže da je neophodno da naselje počne malo da se obnavlja. 

"Senjski rudnik - eko muzej" prvi je projekat u regionu Zapadnog Balkana koji se bavi rehabilitacijom industrijskog nasleđa. Cilj je pretvaranje celog mesta u atraktivnu turističku destinaciju.

Radovi su počeli u junu, a osamdeset rudarskih porodica već se prijavilo za rad u turizmu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.