I dok jedni u EU pozdravljaju francuski predlog, drugi su zabrinuti

Izvor: RTS, 19.Nov.2019, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dok jedni u EU pozdravljaju francuski predlog, drugi su zabrinuti

Evropska komisija početkom sledeće godine treba da predloži reformu politike proširenja, saopšteno je u Briselu posle sastanka Saveta ministara EU posvećenog ovoj temi. Uoči sastanka, Francuska je dostavila svoj predlog kako treba da se popravi taj proces, a šest zemalja članica zatražilo je nastavak proširenja na Zapadni Balkan bez daljeg uslovljavanja i odlaganja.
Posle neuspeha u oktobru, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministri EU potražili su izlaz iz blokade u koju je zapala politika proširenja. Francuska je iznela predlog: fazno, etapno pristupanje EU, uz strože uslove, ali i veće konkretne finansijske koristi još u fazi pristupanja.

Francuska ministarka kaže da se svi slažu kad je reč o evropskoj perspektivi Balkana – ali i potrebi da se proces popravi.
"Zatražićemo formalno od Evropske komisije da za januar 2020. godine predloži izmene pregovaračkog procesa da bi on bio efikasniji, jasniji i konkretniji. To je stav svih zemalja", rekla je Ameli de Monšalan, francuska ministarka za Evropu.
Ministarka spoljnih poslova Finske Tipi Tupurainen je rekla da se danas razgovaralo i o francuskom predlogu.
"Neke zemlje su ga pozdravile, a druge izrazile zabrinutost. Zajednički stav je da sačekamo početak rada nove Evropske komisije i njihov predlog kako popraviti metodologiju politike proširenja", rekla je Tipi Tupurainen.
Šest zemalja članica odgovara na inicijativu Francuske, nudeći neku vrstu kompromisa – u pismu u Evropskoj komisiji oni kažu da su spremni da se uključe u proces poboljšanja politike proširenja ako će to omogućiti da se postigne konsenzus o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom u martu sledeće godine.
"Ovom pismu pridružile su se i mnoge druge zemlje članice koje prihvataju ideju reforme, ali misle da to ne može biti uslov za sledeće korake u proširenju", naveo je Aleksander Salenberg, ministar evropskih poslova Austrije.
Francuska ministarka kaže da tek treba videti da li će se nova metodologija odnositi i na Srbiju i Crnu Goru.
"Mislim da bi Srbija i Crna Gora mogle da budu deo novog metoda. To je odluka koja pripada njima, a zavisiće i od predloga Evropske komisije. Za sada je još rano za odluku o tome", rekla je Ameli de Monsalan.
Nova Evropska komisija od koje se očekuju predlozi trebalo bi da započne rad 1. decembra.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

EU: Francuska i Italija rizikuju da prekrše budžetska pravila

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Nov.2019, 20:41

Evropska komisija (EK) je saopštila da postoji rizik da predlozi budžeta francuske i italijanske vlade da prekrše fiskalna pravila Evropske Unije. Potpredsednik EK Valdis Dombrovskis da je sličan slučaj i sa budžetskim predlozia Španije, Portugalije, Belgije, Slovenije, Slovačke i Finske. Ipak,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.