I Srbija i EU položile test solidarnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2020, 21:14

I Srbija i EU položile test solidarnosti

Srbija i Evropska unija su pokazale uzajamnu solidarnost u suočavanju sa pandemijom korona virusa, a sada zajednički treba da se usmere ka ekonomskom oporavku, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je u emisiji “Oko” na RTS rekla da je pandemija korona virusa bila test za sve, prvo za sisteme svake pojedinačne članice EU i njihove spremnosti ili nespremnosti za suočavanje sa tim problemom, test solidarnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << unutar same Unije i test solidarnosti EU i Zapadnog Balkana.

“Ipak smo položili test naših odnosa i nastavljamo saradnju I na tragu smo strateški unapređenih odnosa”, poručila je Joksimović.

Naglasila je da Srbija i EU nisu “ad hok” i momentalni partneri, nego stalni, sistemski i trajni partneri.

“Naši odnosi su odnosi strateškog partnerstva zasnovani I na ugovornom odnosu”, rekla je Joksimović i navela da se Srbija uspešno suočila sa pandemijom upravo kroz stvarne reforme, a ne kozmetičke, koje je sprovela uz podršku EU.

Upitana o kritikama na podršku EU Srbiji na početku epidemije i pomoći koju smo dobili od Kine i Rusije, Joksimović kaže da mi kao ozbiljna zemlja ne treba da vagamo i merimo ko je dao pomoć i koliko, jer je u uslovima pandemije obaveza svih da pomognu svima koliko su u mogućnosti.

Navela je da 15. marta u Srbiji proglašeno vanredno stanje, a da smo već 20. marta potpisali ugovor o prvih 7,9 miliona evra pomoći od EU, te naglasila da je EU promptno reagovala na našu inicijativu koju je uputila komesaru za proširenje Oliveru Verheiju.

Podsetila je i da je iz EU odmah po našoj inicijativi odlučila o prenameni 93,4 miliona evra evropskih fondova, od kojih je 15 miliona evra za hitne medicinske nabavke u Srbiji.

Kaže i da je 78 miliona evra namenjeno za postapandemijski oporavak ekonomije.

Joksimović je rekla da je na nedavnom Samitu EU-Zapadni Balkan vrednovana pomoć koju je Srbija uputila regionu i Italiji.

“Jedina smo zemlja iz regiona koja je deo Tima za Evropu, učestvovali smo na donatorskoj konferenciji i donirali smo dva miliona evra za vakcinu”, rekla je Joksimović.

Kaže i da su spremna pet poglavlja za otvaranje, te da očekuje otvaranje novih poglavlja od kraja hrvatskog predsedavanja EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Joksimović: Da zajedno gradimo solidarno odgovornu i otpornu Evropu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2020, 12:17

Deveti maj, Dan Evrope, u Srbiji obeležavamo tokom još neodjavljene pandemije koju je Kovid-19 izazvao širom planete, istovremeno stavljajući na test otpornosti, solidarnosti i mogućnosti zajedničkog delovanja građana, nacionalnih država i vlada, pa tako i nas u Srbiji, sve članice EU, ali i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.