I Balkan će trpeti zbog Bregzita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2016, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Balkan će trpeti zbog Bregzita

Ukoliko se britanski glasači opredele za odlazak iz Evropske unije na referendumu 23. juna, što bi prema rezultatima najnovijih anketa moglo lako da se desi, negativni efekti takve odluke mogli bi se osetiti čak i u Beogradu i Tirani, upozorava se u analizi koju je danas objavio Balkan Insajt.

Britanski premijer Dejvid Kameron suočava se sa političkom katastrofom pošto ankete nagoveštavaju da bi glasači mogli da se ogluše o njegov savet i glasaju za napuštanje Unije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što bi onda i Britaniju i Uniju gurnulo u krizu bez presedana, navodi se u tekstu.

Istovremeno, ukazuje Balkan insajt, nema sumnje da bi povlačenje Britanije iz tog 28-članog bloka bila loša vest i za balkanske zemlje koje strpljivo čekaju u redu za ulazak u blok.

"Ako glasanje u Britaniji krene po zlu, jedini verovatni rezultat biće da će celokupna energija EU u naredne dve godine biti trošena na ljute rasprave sa Britanijom u vezi sa njenim izlaskom i njenih budućim trgovinskim odnosima sa Evropom", predviđa se u analizi, čiji je autor Markus Taner.

Posete važnih lidera EU Balkanu, dodaje se, biće proređene i, ako ih uopšte bude bilo, biće manje značajne.

Još jedan mogući negativan sporedni efekat glasanja za Bregzit bilo bi, time pothranjeno, veće protivljenje ostalih država članica proširenju EU, navodi Balkan Insajt.

"Neke od tih zemalja, pogotovu na bogatijem Zapadu, nimalo ne bi volele da vide kako bogatu Britaniju na njenom upražnjenom mestu menja gomila siromašnih balkanskih zemalja, od kojih nijedna neće mnogo doprinositi klubu", ocenjuje se u tekstu.

Stoga bi zemlje koje se nadaju pristupanju EU u narednih par godina mogle da čekaju u redu još čitavu deceniju, dok EU pokušava da se izvuče iz cele te situacije, zaključuje se u analizi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.