Hrvatski šef diplomatije: Jugoistok Evrope u fokusu hrvatskog predsedavanja EU

Izvor: B92, 04.Nov.2019, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski šef diplomatije: Jugoistok Evrope u fokusu hrvatskog predsedavanja EU

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da je jugoistok Evrope jedan od prioriteta hrvatskog predsedavanja EU u 2020.

"Sve te zemlje zaslužuju evropsku budućnost i moramo pružiti ruku našim susedima, a podržavanje tog dela Evrope garantuje i našu sigurnost", rekao je Grlić Radman u Zagrebu, prenela je agencija Hina.

On je tako odgovorio na pitanje novinara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o izjavi potencijalnog kandidata za predsednika Hrvatske Miroslava Škore da nije dobro da Hrvatska tokom predsedavanja EU u fokus stavlja zapadni Balkan, već da treba da iskoristi predsedavanje da izvuče korist za sebe.

Ministar je dodao da je Hrvatska od 1. januara "neutralna u smislu samog predsedavanja", jer je odgovorna za sve zemlje članice i mora da sluša šta one govore.

Grlić Radman i premijer Andrej Plenković razgovarali su danas u Zagrebu s ambasadorima i stalnim predstavnicima Hrvatske o aktivnostima koje će Hrvatska kao predsedavajuća zemlja imati tokom prve polovine 2020.

Plenković se takođe osvrnuo na Škorinu izjavu i podsetio da je, na primer, sastanak na vrhu država članica EU i država jugoistoka Evrope, koji bi trebalo da bude održan u maju iduće godine u Zagrebu, dugo planiran i smišljen.

"To ipak nije lako sve skupa prepoznati iz ugla nekoga ko je bio u diplomatskoj službi samo u Pečuju", dodao je premijer.

Plenković je rekao da na sve to gleda na primer "iz interesa šta Hrvatska može da učini za Hrvate kao ravnopravan i konstitutivan narod u BiH, šta može da učini kroz takav samit za prava Hrvata u Srbiji". On je zaključio da "treba malo otvoriti horizonte, optike, pa onda davati komentare".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.