Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Apr.2016, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski europarlamentarci zatražili da se bez odlaganja procesuira zahtjev BiH

Predsjedateljica hrvatske Delegacije EPP-a i zamjenica predsjednika Delegacije za BiH Dubravka Šuica kazala je kako približavanje Bosne i Hercegovine EU jamči koheziju i funkcionalnost zemlje, osigurava stabilnost i sprječava dezintegracijske trendove.

Naglasila je potrebu da se u dogledno vrijeme pristupi i ustavnoj reformi koja će jamčiti ravnopravnost konstitutivnih naroda, a osobito Hrvata kao najmalobrojnijeg, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << na načelima federalizacije, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimne zastupljenosti, priopćeno je iz Europske pučke stranke.

Šuica je to kazala na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu gdje je održana rasprava o Rezoluciji Europskog parlamenta o Izvješću o Bosni i Hercegovini za 2015.,koju je pripremio izvjestitelj Cristian Preda (EPP, Rumunjska), a u kojoj su sudjelovali i hrvatski europarlamentarci (HDZ/HSS) Ivana Maletić, Marijana Petir i Andrej Plenković.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EP usvojio izvještaj o napretku BiH za 2015: Nastaviti ustavne, pravne i političke reforme

Izvor: Cafe.ba, 14.Apr.2016

Na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu Evropski parlament danas je usvojio Rezoluciju o Izvještaju o Bosni i Hercegovini za 2015. godinu kojom su bh. vlasti pozvane da nastave ustavne, pravne i političke reforme i ostvare stalan napredak ka integraciji u EU

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.