Hrvatska prodaje državljanstvo bogatim investitorima?

Izvor: BKTV News, 26.Avg.2014, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska prodaje državljanstvo bogatim investitorima?

Hrvatska vlada najavljuje mogućnost davanja državljanstva stranim ulagačima kao jednu od mera privlačenja investicija i stabilizacije državnih finansija, piše „Oslobođenje“ i naglašava da je cena hrvatskog pasoša za sada nepoznata, a domaća javnost već analizira šta prodaja državljanstva zapravo podrazumeva.

Ocenjuje se da je ponuda jako atraktivna, jer se s pasošem Hrvatske postaje i državljanin >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Evropske unije, odnosno osigurava sloboda kretanja i boravak u svim zemljama EU, ali se otvaraju i pitanje da li će pasoš moći da kupuju i „belosvetski milijarderi koji su do svog bogatstva, eventualno, došli kriminalnim radnjama“.
Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je mogućost da država ponudi stranim ulagačima državljanstvo, istakavši da se o tome „još razgovara“, dok su šef najmlađe članice EU Ivo Josipović i ministar privrede Ivan Vrdoljak nameru vlade odmah javno podržali.
Josipović je, navodi sarajevski dnevnik, pozdravio ideju da se stranim ulagačima koji investiraju određeni iznos u Hrvatsku dodeli državljanstvo, jer smatra da je i to jedan od načina privlačenja stranih ulaganja.
Ministar Vrdoljak, takođe, smatra da država treba da ponudi hrvatske pasoše investitorima koji su u Hrvatsku uložili velik iznos novca i zaposlili lokalne ljude.
Nije precizirao koliki je taj „veliki iznos“, ali je i otkrio da investitori (koje nije imenovao) i danas dobijaju hrvatske pasoše, uz preporuke pojedinih (neimenovanih) ministara.
“ Sada bi to trebalo biti ozbiljno organizovan proces“, poručuje Vrdoljak, uz napomenu da svi prethodno moraju da prođu bezbednosne provere.
Spekulacije o mogućim zloupotrebama predsednik Josipović vidi kao deo domaćeg mentaliteta punog bezrazložnog opreza i podseća da će nadležni uraditi svoj deo posla.
„Mi smo, valjda, takve naravi da odmah tražimo ono loše što bi moglo biti, pa će sada ovde silna mafija navaliti i dobiti hrvatsko državljanstvo. Neće! To je posao policije i tajnih službi koje bi svakoga ko reflektuje na hrvatsko državljanstvo dobro proverili“, jasan je Josipović.
I premijer Milanović poručuje da se bez bezbednosnih i strogih provera neće dopusti dodela pasoša bogatim strancima mada, prema njegovim rečuima, nijedna država baš „ne čeprka do tančina poreklo nekog novca“.
U prvim reagovanjina na najavu mogućnosti davanja državljanstva stranim ulagačima konstatuje se, između ostalog, diskriminatorski aspekt najavljenog rešenja.
Naime, oni stranci koji nisu milijarderi, a žele aplicirati za državljanstvo Hrvatske moraju da čekaju čak osam godina, pa tek onda mogu dobiti hrvatski pasoš uz dodatne uslove.
Dostupni samo bogatima, prodaju državljanstva u malo umivenijoj terminologiji „investicijsko“ ili „ekonomsko“ državljanstvo u Evropi već praktikuju Malta, Kipar i Portugalija.
Na Malti se državljanstvo može da dobije uz investiciju od 650.000 evra, na Kipru iznos investicije mora biti 300.000 evra, kako se tvrdi, a u Portugaliji dodeljuju „zlatnu vizu“ onima koji kupe nekretninu za pola miliona evra, ulože milion evra u tamošnju banku ili osnuju firmu s najmanje 30 radnika.
Iz zagrebačke Kancelarije EU poručuju da Hrvatska može samostalno i nezavisno od Brisela da odluči da li će nekome dati državljanstvo ili ne, naravno, u skladu s domaćim zakonskim propisima.
Podseća se i na dosadašnju politiku Hrvatske po tom pitanju i navodi da su hrvatski pasošu mimo ustaljene procedure dobili strani državljani, poznati sportisti i umetnici koji su aplicirali za državljanstvo, jer je za njihovo delovanje ocenjeno da je od interesa za Hrvatsku.
Pitanje koliko će konkretno koštati hrvatski pasoš, istice „Oslobođenje“, za sada je bez odgovora, a nepoznat je i stav hrvatskih građana da li su uopšte za prodaju državljanstva Hrvatske bogatim strancima.
Izvor: pressonline.rs
The post Hrvatska prodaje državljanstvo bogatim investitorima? appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Hrvatska investitorima deli pasoše?

Izvor: B92, 27.Avg.2014, 10:53

Hrvatska vlada najavljuje mogućnost davanja državljanstva stranim ulagačima kao jednu od mera privlačenja investicija i stabilizacije državnih finansija...Cena hrvatskog pasoša za sada je nepoznata, a domaća javnost već analizira šta prodaja državljanstva zapravo podrazumeva, piše Oslobođenje...Ocenjuje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.