Hrvatska posmatrač na samitu EU

Izvor: B92, 17.Nov.2011, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska posmatrač na samitu EU

Brisel -- Hrvatska će biti posmatrač na samitu Saveta EU u Briselu, 9. decembra, nakon što potpiše ugovor o pristupanju EU, piše internet portal Europolitiks.

Hrvatski predsednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor prethodno će prisustvovati potpisivanju ugovora o pristupanju EU, što će biti obavljeno nekoliko sati pre početka samita.

Potpisivanje ugovora otvara put da Hrvatska 2013. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postane 28 članica Evropske unije, kada ugovor budu ratifikovale sve članice i kada on bude prihvaćen na referendumu u Hrvatskoj.

"Europolitiks", pozivajući se na izjavu neimenovanog evropskog diplomate, prenosi da će učešće Hrvatske na samitu EU, 9. decembra, biti uglavnom simbolično.

Taj zvaničnik smatra da prisustvo hrvatskih predstavnika neće uticati na razgovore članica EU o proširenju.

Portal sa sedištem u Briselu podsetio je da je Evropska komisija preporučila početak pregovora s Crnom Gorom i davanje Srbiji statusa kandidata za EU pod uslovom da ostvari napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Kako je navedneo, nekoliko zemalja, uključujući Italiju, Bugarsku i Austriju, založilo se za to da EU pošalje "pozitivnu poruku" zemljama na Balkanu koje nastoje da postanu članice.

"Europolitiks" je preneo da su zvanični Pariz i Berlin za to da se početak pregovora sa Crnom Gorom odloži do juna sledeće godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.