Hrvatska na sivoj listi zemalja za pranje novca

Izvor: B92, 25.Jun.2023, 12:42

Hrvatska na sivoj listi zemalja za pranje novca

Zbog neefikasnih aktivnosti u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Hrvatska je jedina zemlja EU koja se našla na listi međunarodne agencije FATF.

Međunarodna agencija za borbu protiv pranja novca Financial Action Task Force (FATF) stavila je Hrvatsku, zajedno s Kamerunom i Vijetnamom, na popis zemalja koje treba pomnije pratiti.

Ove tri države sada su među 23 zemlje koje "aktivno rade s FATF-om" na rešavanju "strateških nedostataka svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sistema za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje", kaže se u priopćenju FATF-a u Parizu.

Sa sedištem u glavnom gradu Francuske, FATF je glavno međunarodno telo za borbu protiv i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a pripojeno je Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Odvraćajući učinak na investitore

Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja se nalazi na spisku. Prema navodima FATF-a, vlada u Zagrebu je obećala da će povećati napore u sferi sprečavanja ovih oblika finansijskog kriminala i pokrenuti odgovarajući akcijski plan. Uključivanje u takozvanu sivu listu FATF-a može značiti ozbiljan gubitak imidža zemlje i imati odvraćajući efekat na strane investitore.

Ostale zemlje na spisku su na primer Albanija, Panama, Mali, Južnoafrička Republika ili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Postoji i crna lista zemalja koje su označene kao visokorizične. Trenutno se na njoj nalaze samo tri zemlje: Iran, Mjanmar i Severna Koreja.

Problemi i u Nemačkoj

Prošlog leta je izveštaj FATF-a potvrdio da i Nemačka ima deficite u borbi protiv pranja novca. Glavna kritika je bila da se tome još nije pridala dovoljna politička važnost.

Međunarodni stručnjaci kritikuju nepregledan haos u vezi sa nadležnostima i protokom informacija između više od 300 različitih kancelarija, službi i državnih tela koja se u zemlji bave ovom tematikom. Postoje ozbiljne manjkavosti u praćenju gotovinskih transakcija, smatraju u FATF-u, i žale se da nemačke nadležne vlasti čine daleko premalo da istraže finansijske transakcije velikih kriminalnih sindikata i da ih dovedu pred sud.

Zbog toga je Nemačka i danas "raj za one koji žele da peru novac" i posebno popularna evropska destinacija među italijanskim mafijašima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.