Hrvatska i 12 zemalja dogovorili kriterijume za kovid pasoše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2021, 17:00

Hrvatska i 12 zemalja dogovorili kriterijume za kovid pasoše

Hrvatska i 12 članice Evropske unije postigle su dogovor o kriterijumima za izdavanje tzv. korona pasoša, koji bi u vreme pandemije olakšali protok turista, saopšteno je danas u Beču.

"Naš je cilj "zeleni pasoš" brzo i, po mogućnosti, u jedinstvenom obliku primeniti na nivou EU", rekla je austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger u izjavi za austrijsku agenciju APA.

Ona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je rekla da se radi o "pitanju opstanka za evropski turizam".

Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se još krajem marta dogovorili o sedam kriterijuma za izdavanje "zelenog pasoša", koji trebalo da bude primenjen najkasnije do početka juna.

"'Zeleni pasoš' preko QR-koda odmah daje informaciju o tome da li je putnik vakcinisan, testiran ili je preboleo korona virus. Time je omogućena jednostavna i praktična primena na području EU. Od check-ina u vazdušnim lukama do poseta seoskoj gostionici", rekla je austrijska ministarka, preneo je hrvatski portal Index.

Naglasila je da se u svakom slučaju želi izbeći da se ta vrsta dokumenta tretira kao prinude na imunizaciju.

Osetljivi zdravstveni podaci vlasnika kovid pasoša bi ostajali u zemlji porekla i ne bi se pohranjivale na nivou EU.

Daljnji cilj je i usklađivanje primene kovid pasoša sa trećim zemljama.

Lista s kriterijumima je, kako je rečeno, predata na kontrolu Evropskoj komisiji, koja bi u sledećim danima trebalo da donese odluku o primeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.