Hrvatska druga najsiromašnija država EU, samo Bugarska ispod nje na listi

Izvor: B92, 22.Jun.2021, 19:26

Hrvatska druga najsiromašnija država EU, samo Bugarska ispod nje na listi

Zagreb -- Evrostat je juče objavio podatke o potrošnji po glavi stanovnika u 2020. godini, koji pokazuju da je Hrvatska na samom dnu u Evropskoj uniji.

AIC meri vrednost roba, usluga i dobara koje građani mogu kupiti ili dobiti za istu svotu novca.

Hrvatska je, prema novim podacima, potvrdila poziciju druge najsiromašnije zemlje EU, a od nje je i dalje gora samo Bugarska. Standard u Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 56 posto slabiji nego u Nemačko, piše portal Indeks.

Evrostatovi podaci pokazuju da je devet zemalja članica po kriterijumu materijalne dobrobiti domaćinstava iznad proseka EU. Najbogatiji je Luksemburg, koji je 31 posto iznad evropskog proseka. Sledi Nemačka s 23 posto. U grupi zemalja koje stvarnu individualnu potrošnju imaju od 5 do 20 posto iznad proseka EU su Austrija, Finska, Belgija, Holandija, Švedska i Francuska.

U toj skupini nije Rumunija, ali je debelo ispred Hrvatske, koju je prestigla 2015. godine. Te godine obe zemlje bile su na 58 posto proseka EU, a sada je, prema novim podacima, koji obuhvataju 2020. godinu, Rumunija na 79 posto proseka EU, a Hrvatska na 67 posto. Rumunija je pretekla i Slovačku.

Na Kipru, u Italiji, Litvaniji i Irskoj nivo je bio 10 posto ili manje od prosečnih, dok su Španija, Češka, Portugal, Malta, Poljska i Slovenija u zaostatku 11-20 posto. Rumunija, Estonija i Grčka bile su 21-25 posto ispod proseka EU.

Pet zemalja je 25-33 posto ispod proseka, a to su Slovačka, Latvija, Mađarska, Hrvatska i Bugarska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.