Hrvatska dan posle

Izvor: RTS, 23.Jan.2012, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska dan posle

Većina građana Hrvatske na referendumu podržala ulazak zemlje u EU. Ne zaobilazeći činjenicu da posao tek predstoji, pobornici Unije kažu da su konačno rekli zbogom Balkanu, ali da se prema istočnim susedima neće ponašati kao Slovenija prema njima.

Posle jučerašnjeg "da" Evropskoj uniji, i kampanja "za" i "protiv" koje su mu prethodile, ogoljeni su svi problemi koji muče hrvatsko društvo. Ne zaobilazeći >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << činjenicu da posao tek predstoji, pobornici Unije kažu da su konačno rekli zbogom Balkanu, ali da se prema istočnim susedima neće ponašati kao Slovenija prema njima.

Za ulazak u evropsku porodicu glasalo je dve trećine izašlih birača, najviše "za" bilo je u Međumurskoj, a najmanje u Dalmatinskoj i Dubrovačkoj županiji.

Mala izlaznost birača, tek 44 odsto, međutim, nije umanjila slavlje u Saboru. 

I evrofili i evroskeptici slažu se da ima mnogo mrtvih duša u biračkom spisku, Hrvatska ima više glasača nego stanovnika, pa bi, kada se sve sabere i oduzme, kažu, izlaznost bila veća od 50 odsto. Međutim, opet neočekivano slaba za uverljiviju legitimnost referenduma.

Profesor Branko Caratan sa Fakulteta političkih nauka u Zagrebu kaže da je situacija u Evropskoj uniji, kriza u evrozoni, kao i blizina parlametranih izbora uticala na malu izlaznost. 

"Ja bih rekao da je neartikulisana kampanja same vlade i zagovornika a i ono što su protivnici ulaska Hrvatske u EU postigli u zadnjim nedeljama pred referendum, dovela do toga da oni koji su se dvoumili, radije ostali kod kuće", rekao je Nenad Zakošek, dekan Fakulteta političkih nauka iz Zagreba. 

Hoće li evropsko tržište progutati Hrvatsku, ili će baš ono biti jedna od njenih prednosti? Da li će Hrvatska, poput Rumunije, privući veliki novac iz evropskih fondova? Koliko sve to, i još mnogo toga, zavisi od Zagreba, a koliko od Brisela?

"Sve zavisi isključivo od Hrvatske, Evropska unija je samo šansa koja se pruža", istakao je Branko Caratan i sve to uporedio sa igranjem u seoskoj i nemačkoj ligi. 

"Oni koji igraju u nemačkoj ligi moraju mnogo da trče i da budu dobri, a onaj koji igra u seoskoj ligi ne mora da trenira svaki dan", rekao je Caratan.

Hrvatsku čekaju veliki ekonomski rezovi, pre svega, smanjenje deficita. Da li je bliža poljskom ili grčkom scenariju?

"Mislim da smo mi daleko od grčkog sindroma i da imamo puno rezerve koje ćemo iskoristiti za stabilizaciju stanja i da će u naredne dve godine dogoditi bitne promene", rekao je hrvatski ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Da je gotovo sa zapošljavanjem preko veze i kupovinom diploma, odnosno podmićivanjem svake vrste, neka su od prvih reagovanja na forumima građana nove članice evropske porodice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.