Referendum: Većina Hrvata podržala ulazak u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2012, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum: Većina Hrvata podržala ulazak u EU

ZAGREB/SUBOTICA -

U Hrvatskoj je danas održan referendum, na kome su se građani izjašnjavali o pitanju "Želite li da Hrvatska bude članica EU"?. Za pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji na današnjem referendumu glasalo je 66,24 odsto onih koji su izašli na birališta, izjavio je predsednik Državne izborne komisije (DIK) Branko Hrvatin, na osnovu rezultata s 98,24 odsto s ukupno 6.750 biračkih mesta.

Na večerašnjoj konferenciji za medije, Hrvatin je, objavljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << službene nepotpune rezultate, rekao da je na referendum od ukupno 4.416684 birača sa spiska izašlo 1.924.585 ili 43,58 odsto.

Na 6.644 biračkih mesta u Hrvatskoj glasalo je prosečno 47,50 odsto birača, dok je prosek na 106 biračkih mesta u 52 zemlje sveta bio 3,47 odsto.

Hrvatin je podsetio na pitanje koje je glasilo "Da li ste za članstvo Hrvatske u EU", kao i da je doneta odluka da je referendum uspeo ako je za njega glasao bar jedan birač više od polovine izašlih birača.

Za članstvo u EU izjasnilo se 1.274.815 birača (66,24 odsto), a protiv 638.278 ili 33,16 odsto.

Nevažećih listića bilo je 10.855 ili 0,56 odsto, dok su birači odneli kućama 637 listića (0,04 odsto).

Iako referendum zbog vremenske razlike u državama Južne i Severne Amerike još traje, pa će poslednje biračko mesto u Los Anđelesu biti zatvoreno u četiri časa izjutra, ti rezultati ne mogu bitno uticati na konačne.

Predsednik Srbije čestitao građanima Hrvatske

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je večeras građanima Hrvatske koji su na referendumu podržali članstvo svoje zemlje u Evropsku uniju, ocenjujući da su doneli dobru odluku za budućnost svojih pokolenja, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

"Čestitam svim građanima na odluci da Hrvatska uđe u Evropsku uniju. Ovo je odluka od ogromne važnosti za budućnost Hrvatske, ali i pozitivan signal za čitav naš region. Ulazak Hrvatske u EU otvara veće šanse za integraciju Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana u zajednicu ravnopravnih evropskih naroda", navodi se u čestitki predsednika Tadića upućenoj predsedniku Hrvatske Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću.

Predsednik Tadić je dodao kako smatra da je EU strateški cilj i prirodno stanište za sve zemlje zapadnog Balkana.

"EU znači poštovanje i primenu evropskih standarda i zakona, i perspektiva je za bolji, sigurniji i mirniji život svih građana našeg regiona koji je kroz čitavu svoju istoriju bio opterećen ratovima, tenzijama i turbulencijama. Ovo je jedini put kojim sukobe ostavljamo iza sebe i otvaramo nove stranice mira, tolerancije i saradnje", kaže se u poruci predsednika Srbije.

Glasanje je sinoć počelo u Novom Zelandu, Australiji i državama Azije, a poslednje biračko mesto biće zatvoreno u četiri sata u ponedeljak u Los Anđelesu, na zapadu SAD.

S obzirom na to da nema predreferendumske tišine, kampanja za ili protiv pristupanja EU mogla se voditi i na sam dan glasanja, ali u krugu 50 metara oko biračkih mesta zabranjeno je postavljanje plakata i davanje izjava.

Građane su na izbore pozvali svi čelni ljudi države, stranke i velik broj nevladinih organizacija, čak i katolički biskupi.

Pošto su građani izglasali pristupanje EU, Hrvatska bi 1. jula 2013. godine trebalo da postane punopravna članica Unije, a do tada bi 27 članica trebalo da ratifikuju pristupni ugovor.

Ovo je od 1990. godine drugi referendum u Hrvatskoj. Na prvom, održanom u maju 1991. godine, 94 odsto onih koji su glasali izjasnilo se za Hrvatsku kao suverenu državu koja može ući u savez država, a mali procent za ostanak Jugoslavije.

Glasanje u inostranstvu

Na današnjem referendumu o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, hrvatski birači glasali su i u 52 zemlje sveta.

U Srbiji je oko 34.000 hrvatskih državljana moglo da glasa na tri biračka mesta - dva u ambasadi Hrvatske u Beogradu i jedno u generalnom konzulatu Hrvatske u Subotici.



Najviše glasača u dijaspori je u Bosni i Hercegovini, gde su jutros u sedam sati otvorena 24 biračka mesta, na kojima je moglo da se izjasni oko 263.000 registrovanih hrvatskih državljana.

U Sarajevu je otvoreno osam biračkih mesta, u Mostaru 11, Tuzli tri i dva u Banjaluci.

Najviše potencijalnih birača, oko 108.000, živi na području Hercegovine koje pokriva konzulat u Mostaru. Oko 91.000 ih spada pod konzularno područje Sarajeva, oko 40.000 registrovano je na području Tuzle, a oko 25.000 na području Banjaluke.

Josipović i Milanović glasali na referendumu

Predsednik i premijer Hrvatske Ivo Josipović i Zoran Milanović glasali su danas u Zagrebu na referendumu o pristupanju Hrvatske EU i tom prilikom izrazili uverenje da će građani podržati članstvo zemlje u Uniji.

U obraćanju novinarima posle glasanja Josipović je, na pitanje šta ulazak Hrvatske u EU njemu lično donosi, rekao da ga "veseli što će cela Evropa postati njegov dom".

On je dodao da će Hrvatska, naravno, biti njegov prvi dom i dodao da će građani Hrvatske u EU uživati sva prava koja uživaju bilo koji drugi stanovnici te zajednice, postajući tako ravnopravni u civilizovanom delu Evrope.

Prvi čovek Hrvatske je izrazio nadu da će i druge zemlje u susedstvu ući u tu evropsku zajednicu.

Prema njegovim rečima, današnji dan je veliki dan za Hrvatsku a 1. jul 2013. (dan kada bi Hrvatska i zvanično trebalo da postane 28 članica EU) biće dan kada će hrvatska istorija biti prelomljena na bolje.

Kako je rekao Josipović, Hrvatska se razvijala u dobrom pravcu, puno toga lošeg je ostavila iza sebe ali još puno toga ima da učini.

Josipović je dodao da zagovara evrorealizam, dodavši da se ulaskom u EU neće odmah sve promeniti na bolje.

Novi hrvatski premijer izrazio je uverenje u uspeh referenduma i naglasio da bi, u slučaju da ga je neko pre 10 godina pitao šta Hrvatskoj donosi članstvo u EU, odgovorio da su to šanse za razvoj i napredak.

On je rekao da Hrvatska do sada nikada nije nijednu odluku toliko dugo pripremala kao ovu.

"Kako se organizacija u koju ulazimo, po prvi put svojom voljom, menjala u ovih deset godina, menja se i danas, ali takav je život", rekao je Milanović.

Premijer Hrvatske je naglasio da nema mesta evroskepticizmu, već samo zdravoj ljudskoj skepsi kao jednom od faktora za donošenje odluke.

Ulaskom u EU Hrvatska će, kako je naglasio, učestvovati u donošenju odluka u Uniji.

On je ukazao da Hrvatska nije ni velika ni mala zemlja i da će njen glas imati težinu.

Pusić: Ulazak Hrvatske u EU pozitivan signal regionu

Ministarka inostranih poslova Hrvatske Vesna Pusić ocenila je danas, nakon glasanja na referendumu o pristupanju Hrvatske EU, da bi ulazak njene zemlje u Uniju bio pozitivan za čitav region.

"Pozitivni ishod referenduma bio bi pozitivan za region, jer bi to značilo da se proširenje nastavlja, da su reforme moguće", rekla je ona novinarima.

Za Hrvatsku, kako je istakla, ovo je samo početak jednog drugačijeg funkcionisanja.

Šefica hrvatske diplomatije izrazila je uverenje u pozitivan ishod referenduma, iako su sada drugačije okolnosti nego što je to bilo 2004. godine kada je došlo do prethodnog talasa proširenja.

"Te godine je vladala euforija u EU i zemljama koje su pristupale. Ekonomska situacija je bila na vrhuncu i proširenje je predstavljalo završetak hladnog rata. Danas se situacija i politički i ekonomski promenila i ulazi se znatno hladnije glave i racionalnijim stavom, ali se ulazi", dodala je ona.

Prema njenim rečima, postoji veliki odziv birača, što će, kako je rekla, biti odraz raspoloženja stanovništva, a ono je po svim pokazateljima proevropsko.

Pupovac: Podrška regionu u interesu Hrvatske

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) Milorad Pupovac ocenio je danas da je u interesu Hrvatske da podrži ceo postjugoslovenski prostor na putu u EU.

On je, nakon glasanja na referendumu o pristupanju Hrvatske EU, objasnio da Hrvatska treba da insistira na bržoj integraciji bivših država SFR Jugoslavije.

"To je u interesu Hrvatske", rekao je Pupovac u izjavi Tanjugu.

On je podsetio da u Hrvatskoj postoje dve politike, jedna koja EU razume kao prostor bez Balkana, kao beg od Balkana i takva politika je vladala je 1990-ih, i ona druga koja Hrvatsku razume kao evropsku zemlju koja ima svoje interese i uticaj, ali i svoju ukorenjenost u postojugoslovenskom prostoru.

Upitan da li bi ulazak u EU doprineo i jačanju položaja i prava manjina u Hrvatskoj, Pupovac je naglasio da nema nikakve sumnje da je Unija prostor mnogo snažnije demokratije nego što su nacionalne države koje su nastale na prostoru bivše Jugoslavije.

"Nema sumnje da je jedan od temelja EU poštovanje prava manjina i ljudskih prava i u tom smislu pripadnici srpske zajednice i drugih manjina stoje iza projekta EU. Bez obzira na teškoće u kojima žive, podržavaju i podržaće ulazak u EU", poručio je on.

Pupovac je kazao da ulazak Hrvatske u EU predstavlja završetak jednog dugog ciklusa, u koji je on, zajedno sa drugima, uložio nastojanje za bolje društvo.

"Sada smo došli u okolnosti da razmišljamo i o boljoj EU. Za mene glasanje za EU znači glasanje za bolju Hrvatsku i drugačiju EU", zaključio je Pupovac.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rezultat dobar za Hrvatsku i region

Izvor: B92, 23.Jan.2012

Zagreb -- Evropska unija dočekuje hrvatski narod otvorenih ruku, izjavio je šef delegacije EU u Hrvatskoj Pol Vandoren nakon uspeha referenduma o pristupanju...On je dodao da je pozitivan rezultat hrvatskog referenduma dobra vest za Hrvatsku, Brisel i region jer se pruža evropska perspektiva za celu...

Nastavak na B92...

Hrvatska rekla da Evropskoj uniji VIDEO

Izvor: medio.rs, 23.Jan.2012

Prema rezultatima Državne izborne komisije, za pristupanje Hrvatske EU danas se izjasnilo 66,25 odsto građana koji su izašli na referendum. Protiv je bilo 33,15 odsto, dok je nevažećih listića je bilo oko 1 osto.

Nastavak na medio.rs...

Izbeglice pozdravljaju uspeh referenduma u Hrvatskoj

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jan.2012

Regionalni odbor za pomoć izbeglicama Vojvodine i Udruženje prognanih Srba iz Hrvatske "Pravda" iz Paraćina čestitali su danas građanima Hrvatske na uspehu referenduma o priključenju Evropskoj uniji i ocenili da će sada i prognani Srbi lakše ostvariti svoja prava. Velika većina Hrvati iz Bosne...

Nastavak na Vesti-online.com...

I Hrvati će svoje kune slati Grčkoj

Izvor: B92, 23.Jan.2012

Zagreb -- Čak 56 posto birača u Hrvatskoj, koji nisu izašli na referendum imaju 18 meseci da se pokaju za lenjost pre nego što njihove kune od poreza krenu ka Grčkoj...Tako je FX-MM.com, magazin koji prati tržište kapitala izračunao da je za ulazak u EU bilo samo 29 posto registrovanih birača...

Nastavak na B92...

Posle referenduma Hrvatska u boji EU

Izvor: TvojPortal.com, 23.Jan.2012

Dnevnik.rs Posle referenduma na kome se više od 66 odsto građana Hrvatske izjasnilo za pristupanje EU, u medijima, kako elektronskim, tako i na naslovnim stranama današnjih novinskih izdanja preovladava plava boja sa zvezdicama.. . . Listovi su na naslovnim stranama preneli vest da se Hrvatska...

Nastavak na TvojPortal.com...

Hrvatska dan posle

Izvor: RTS, 23.Jan.2012

Većina građana Hrvatske na referendumu podržala ulazak zemlje u EU. Ne zaobilazeći činjenicu da posao tek predstoji, pobornici Unije kažu da su konačno rekli zbogom Balkanu, ali da se prema istočnim susedima neće ponašati kao Slovenija prema njima. ..Posle jučerašnjeg "da" Evropskoj uniji,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.