Hrvatska: Srbi bez garancija u Saboru

Izvor: S media, 30.Jul.2011, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Srbi "bez garancija" u Saboru

Srpskoj manjini se ukidaju garancije da će imati minimum tri poslanička mesta u Saboru Hrvatske, od strane Ustavnog suda te zemlje. Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac upozorava na zakone EU.

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je odredbu ustavnog zakona po kojoj se srpskoj manjini unapred garantuju tri poslanička mesta u Saboru.

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac upozorio je da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su prava manjina bila jedan od uslova za završetak hrvatskih pregovora sa EU.



"Ustavni sud ne mora voditi o tome računa, ali Sabor mora. Očito da se ne zna gde je granica između ustavnog suda i sabora. Naše je da tu granicu stvorimo", rekao je Pupovac.


Analitičari: Hrvatska može da traži izuzeće iz Kfora

Hrvatska: Polovina građana za ulazak u EU

Predsednik Hrvatskog Sabora u bolnici

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je da se odluka treba poštovati, ali je dodala da je "sasvim je sigurno da ćemo još puno o tome razgovarati".

"Ja sam jedan od onih koji zagovaraju dopunsko pravo glasa za manjine, i očito je da ćemo morati dobro pročitati odluku Ustavnog suda da vidimo kako se to dopunsko pravo glasa može i uz koji uslove realizovati", rekao je predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Svim manjinama u Hrvatskoj odlukom suda oduzeto je pravo da se svaki glas koji dobiju na izborima računa kao dupli.

Poslanik italijanske manjine u hrvatskom Saboru najavio da će o svemu izvestiti Brisel, ali da će se zbog ove odluke Ustavnog obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

(FoNet)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.