Hrvati zaštitili svoj 41. proizvod u EU: Evo šta mora da sadrži

Izvor: B92, 29.Mar.2023, 18:20

Hrvati zaštitili svoj 41. proizvod u EU: Evo šta mora da sadrži

"Slavonska kobasica" je dobila evropsku zaštićenu oznaku geografskog porekla, objavila je EK u Službenom listu EU od 24. marta 2023. godine.

Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porekla te zaštićen na području cele Evropske unije.

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake geografskog porekla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupovinu autentičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvoda.

Postupak zaštite naziva "slavonska kobasica" pokrenula je udruga Čuvari slavonske tradicije koja je Ministarstvu poljoprivrede podnela zahtev za zaštitu oznake geografskog porekla pod nazivom "slavonska kobasica".

"Slavonska kobasica” je trajna fermentisana kobasica proizvedena od usitnjenog svinjskog mesa i slanine (udeo mesa iznosi najmanje 70 %) uz dodatak kuhinjske soli i začina (usitnjene slatke i ljute crvene paprike, mlevenog bibera i belog luka), što se nadeva u svinjsko tanko crevo. Proizvodni postupak traje najmanje 45 dana i u tom se vremenu nadeveno svinjsko tanko crevo podvrgava procesima fermentacije, dimljenja, sušenja i zrenja.

Reč je o izduženoj kobasici valjkastog oblika koja se proizvodi na području Slavonije. Tamnosmeđe do crvenkaste boje, a tekstura je čvrsta i elastična. Presek nadeva je smeđe do tamnocrvene boje, osim masnog tkiva koje može biti bele do narandžaste boje. Mozaičnog je izgleda zbog ravnomernog rasporeda i veličine komadića mesa i masnog tkiva. Ima miris po dimu drva jasena, graba ili bukve, a iznutra po fermentisanom mesu i belom luku. Ukus je skladna kombinacija fermentisanog mesa, soli, belog luka, paprike i mlevenog bibera, što daje blagu ljutinu bez gorčine i kiselosti.

Spisak zaštićenih proizvoda sa geografskim poreklom

Republika Hrvatska sada ima 41 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registrovan u Evropskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka geografskog porekla. Uz sada registrovani naziv "Slavonska kobasica", registrovani su i nazivi proizvoda: Krčki pršut, Ekstradevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina, Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski medun i Dalmatinska janjetina, prenosi Poslovnifm.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.