Hrvati prave problem i regionu i Evropskoj uniji

Izvor: B92, 07.Apr.2016, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvati prave problem i regionu i Evropskoj uniji"

Beograd/Zagreb -- Dan nakon što je saopšteno, pa opovrgnuto, da Hrvatska ometa Srbiju na putu evrointegracija, ne prestaju da stižu poruke o namerama naših komšija.

Ipak, govori se i o budućim odnosima dveju zemalja.

Iz Zagreba poručuju da se standardi koje nameće EU moraju poštovati, dok je odgovor Beograda da želimo dobre odnose, šta god neko u okruženju radio.

Ko će kome ako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neće svoj svome - Hrvatska, komšijski, Srbiji želi srećan put ka EU, ali pod svojim uslovima.

“Srbija mora zadovoljavati neke standarde koje nameće EU i koje smo mi morali usvajati kroz mukotrpne pregovore koji su trajali šest godina. Prema tome, sve zavisi od Srbije. A, čujte, ono, univerzalna jurisdikcija i tako, ono, ne može Srbija figurirati kao mini Hag. Prema tome, to se treba sa njima dogovoriti i o njima zavisi tempo njihovih pregovora i zaključenja poglavlja 23”, naveo je hrvatski vicepremijer Tomislav Karamarko.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je njegov odgovor da šta god neko radio, Srbija želi dobre odnose, da srpski brod sigurno plovi i da će se tako i nastaviti.

Maja Bobić iz Evropskog pokreta smatra da potez Hrvatske nije iznenađenje, ali upozorava da insistiranje na tom pitanju kvari ne samo dobre susedske odnose, već šalje lošu poruku i za samu EU.

Sa druge strane, Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam ističe da je ovo najgori mogući momenat za takav potez Hrvatske, u trenutku kada je postignut svojevrsni konsenzus oko zahteva Srbije za otvaranje novih poglavlja.

”Mislim da bi bila jako loša poruka što se tiče kredibiliteta, ozbiljnosti, ali i političke mudrosti i Hrvatske, ali i Evropske unije da se to sada postavi kao neko pitanje koje ne može da se prevaziđe”, dodao je Popov.

Prema njegovim rečima, odnosi sa Hrvatskom već duže vreme generalno idu u lošem smeru, a dva faktora mogu sve ovo da raspletu.

”Jedan faktor bi morao da bude Brisel, drugi faktor bi morala da bude neka velika sila koja bi morala ima uticaja na Hrvatska, a to je, nesumnjivo, Nemačka. Da li će ona to uraditi, to je pitanje, jer mi gajimo dobre odnose sa Nemačkom, ali nevolja je u tome što je Brisel okupiran svojom krizom, a njegove temelje baš potkopavaju ovakvi potezi”, istakao je Popov.

Popov kaže da Hrvatska sada ima priliku da pokaže svoj ucenjivački kapacitet i da je jedno sigurno - nastaviće tim putem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.