Hrvati popiju više od proseka u EU

Izvor: Blic, 13.Nov.2012, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati popiju više od proseka u EU

ZAGREB - Procenjena potrošnja alkohola po stanovniku u Hrvatskoj je 2009. iznosila 12,76 litara, što je oko 0,2 litra više od godišnje potrošnje u Evropskoj uniji koja ima najvišu potrošnju alkoholnih pića u svetu - pokazuju podaci objavljeni u nacrtu Hrvatskog akcionog plana o alkoholu od 2012. do 2020.

Ministarstvo zdravlja taj je plan predstavilo na konferenciji o alkoholu u zamku Lužnica kod Zaprešića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Godišnja potrošnja alkohola u Evropi procenjuje se na 12,5 litara čistog alkohola po odrasloj osobi ili tri alkoholna pića na dan, što je dvostruko više od svetskog proseka.

U Hrvatskoj je, po podacima Svetske zdravstvene organizacije od 2000. do 2009. zabeležen pad standardizovane stope smrtnosti od hronične bolesti jetre i ciroze, a isti je trend prisutan u Mađarskoj i Francuskoj, dok je u Finskoj i Poljskoj zabeležen porast.

Prema rezultatima prvog istraživanja o zloupotrebama zavisnosti, koje je provedeno prošle godine, u Hrvatskoj je 92,5 odsto muškaraca i 80,3 odsto žena konzumiralo alkohol.

Petina ispitanih izjavila je da je pila šest ili više čaša alkohola zaredom što se smatra opijanjem, dok se 1,1 odsto ispitanih opijalo svakodnevno, 5,6 odsto sedmično, a 8,6 mesečno.

Alkohol je važan uzrok rizika povređivanja uopšte, a naročito kod saobraćajnih nesreća. Od ukupno 42.443 nesreće u prošloj godini u kojima je poginulo 105 osoba, skoro četvrtinu skrivili su pijani vozači.

Ovi podaci i akcioni plan objavljeni su danas, simbolično dan nakon Martinja kad se po narodnoj predaji sok od grožđa pretvara u vino. Na Martinje policija tradicionalno zaustavlja vozače i kod velikog broja njih nalazi više od dozvoljenih 0,5 promila alkohola u krvi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.