Hrvati odlučuju o ulasku u EU

Izvor: RTS, 22.Jan.2012, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati odlučuju o ulasku u EU

Zatvorena birališta u Hrvatskoj. Na referendum o pristupanju Hrvatske EU izašlo manje birača nego na parlamentarne izbore u decembru. Prvi rezultati već oko 20 časova.

U Hrvatskoj je u 19 časova završeno glasanje na referendumu o pristupanju Evropskoj uniji, a prvi nepotpuni rezultati biće poznati već oko 20 časova. 

Glasanje na referendumu za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju u Ambasadi Hrvatske U Beogradu protiče "izvanredno", prenosi agencija Beta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Do 16 časova odziv na referendumu u Ambasadi u Beogradu sličan je odzivu tokom glasanja na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 4. decembra.

Pravo glasa imalo je 4,5 miliona građana u zemlji i inostranstvu, a odluku o ulasku zemlje u Uniju doneće većina od ukupno izašlih na birališta, a ne od ukupnog broja birača.

Do 16 časova izašlo je 1,3 miliona građana s pravom glasa, odnosno 33,79 odsto građana, što je manje nego na nedavnim parlamentarnim izborima kada je do 16 sati izašlo 46,6% birača, odnosno čak 260.000 više.

Najveća izlaznost je u Zagrebu - 40,05 odsto, a najmanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji - 25,53 odsto.

Državna izborna komisija saopštila je da je policija nekoliko puta intervenisala uglavnom zbog ispisivanja parola protiv EU kod biračkih mesta ili u njihovoj blizini.

Sva istraživanja predviđaju pozitivan ishod referenduma, a uverenje u uspeh referenduma izrazio je i državni vrh Hrvatske.

"Veseli me što će cela Evropa postati moj dom", rekao je predsednik Hrvatske Ivo Josipović i dodao da će njegov prvi dom biti Hrvatska. On kaže da će građani Hrvatske u EU uživati sva prava koja uživaju bilo koji drugi stanovnici te zajednice, postajući tako ravnopravni u civilizovanom delu Evrope.

Novi hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da kod njega nema mesta evroskepticizmu, "već zdravoj ljudskoj skepsi prema svemu, ali i optimizmu prema većini". Poručivši da Hrvatska ulazi u Uniju, Milanović je rekao da Hrvatska nije velika, ali ni beznačajna i mora biti svesna sama sebe.

Ministarka inostranih poslova Vesna Pusić ocenila je da bi ulazak Hrvatske u Uniju bio pozitivan za čitav region.

Hrvatskoj će biti bolje već danas, jer ćemo znati da smo postali članica Evropske unije, izjavio je predsednik Sabora Boris Šprem.

Bivša premijerka Jadranka Kosor rekla je da Hrvatska svojom istorijom, kulturom i hrišćanskom tradicijom pripada Evropi što danas mora da potvrdi na referendumu.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac ocenio je da je u interesu Hrvatske da podrži ceo postjugoslovenski prostor na putu u EU.

Ekonomisti i političari navode kao koristi pristup evropskim fondovima, veću konkurentnost i tržište od pola milijarde ljudi, što bi olakšalo položaj turizma.

Ističe se i da je ulazak u EU, pa čak i kad je u krizi, bolji nego da Hrvatska ostane van Unije, s obzirom na 315.000 nezaposlenih, veliko zaduženje i pad BDP-a zbog globalne i evropske krize.

Međutim, dan uoči izjašnjavanja građana Hrvatske o pristupanju, demonstranti u centru Zagreba sukobili su se policijom zbog pokušaja demonstranata da skinu zastavu EU sa centralnog zagrebačkog trga. Na protestu u organizaciji "Pokret za Hrvatsku - ne u EU" nekoliko osoba je privedeno.

Hrvatska se 2003. godine prijavila za članstvo u EU, a Evropska komisija ju je preporučila za kandidata početkom 2004. godine, pa je taj status stekla sredinom godine.

Početak pregovora marta 2005. godine odložen je zbog nedovoljne saradnje s Hagom, pa su pregovori počeli 3. oktobra 2005. godine, s tim da su poslednja od ukupno 35 poglavlja zatvorena 30. juna 2011. godine, a kao dan ulaska u EU označen 1. jula 2013. godine.

Nakon odluke Sabora, Hrvatska je sporazum o pristupanju potpisala 9. decembra 2011. u Briselu. Sporazum su potpisali predsednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, čija je vlada referendum raspisala u roku od mesec dana nakon izbora 4. decembra. Novoj vladi i saborskoj većini to je bio kratak rok, pa je referendum pomeren za 22. januar.

Ako se građani izjasne za pristupanje, kreće postupak ratifikacije u 27 zemalja članica koji treba završiti do 1. jula 2013. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.