Hr­vat­ska pu­no­prav­na čla­ni­ca EU

Izvor: Politika, 30.Jun.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hr­vat­ska pu­no­prav­na čla­ni­ca EU

Hr­vat­ska je da­nas po­sta­la pu­no­prav­na, 28. čla­ni­ca Evrop­ske uni­je na­kon pro­ce­sa pri­dru­ži­va­nja ko­ji je tra­jao vi­še od de­ce­ni­je. Do ula­ska Hr­vat­ske u EU od pot­pi­si­va­nja Spo­ra­zu­ma o sta­bi­li­za­ci­ji i pri­dru­ži­va­nju pro­te­klo je 12 go­di­na, de­vet go­di­na je pro­te­klo od do­bi­ja­nja sta­tu­sa kan­di­da­ta, dok su pre­go­vo­ri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o član­stvu Hr­vat­ske i EU tra­ja­li šest go­di­na, pre­no­si Be­ta.

Hr­vat­ska je SSP sa EU pot­pi­sa­la 29. ok­to­bra 2001. go­di­ne, a on je stu­pio na sna­gu 1. fe­bru­a­ra 2005. go­di­ne.Zah­tev za član­stvo pod­ne­la je 21. fe­bru­a­ra 2003. go­di­ne, a Evrop­ski sa­vet joj je taj sta­tus odo­brio u ju­nu 2004. go­di­ne.

U de­cem­bru 2004. go­di­ne Evrop­ski sa­vet je do­neo od­lu­ku da se pre­go­vo­ri o pri­stu­pa­nju otvo­re 17. mar­ta 2005. go­di­ne, pod uslo­vom da Hr­vat­ska u pot­pu­no­sti sa­ra­đu­je s Ha­škim tri­bu­na­lom.

Me­đu­tim, zbog ne­do­volj­ne sa­rad­nje s Tri­bu­na­lom po­če­tak pre­go­vo­ra je od­lo­žen, iako je usvo­jen pre­go­va­rač­ki okvir ka­ko bi pre­go­vo­ri mo­gli da poč­nu od­mah po­što Hr­vat­ska is­pu­ni taj uslov.

Na­kon po­zi­tiv­ne oce­ne ta­da­šnje glav­ne tu­ži­telj­ke Ha­škog tri­bu­na­la Kar­le del Pon­te pre­go­vo­ri o član­stvu sa Hr­vat­skom su zva­nič­no otvo­re­ni tek oko se­dam me­se­ci ka­sni­je, 3. ok­to­bra 2005, a ubr­zo na­kon to­ga je uhap­šen na Ka­nar­skim ostr­vi­ma naj­zna­čaj­ni­ji hr­vat­ski ha­ški op­tu­že­nik An­te Go­to­vi­na.

Fa­za skri­nin­ga ili ana­li­tič­kog pre­gle­da sta­nja je u slu­ča­ju Hr­vat­ske tra­ja­la od 20. ok­to­bra 2005. do 18. ok­to­bra 2006, a u me­đu­vre­me­nu je otvo­re­no pr­vo po­gla­vlje u ju­nu 2006. go­di­ne.

Pre­go­vo­re je us­po­ri­la blo­ka­da Slo­ve­ni­je zbog gra­nič­nog spo­ra sa Hr­vat­skom, ko­ja je tra­ja­la od de­cem­bra 2008. do sep­tem­bra 2009. go­di­ne.

Slo­ve­ni­ja je ta­da blo­ki­ra­la otva­ra­nje no­vih po­gla­vlja u pre­go­vo­ri­ma, a blo­ka­da je ot­klo­nje­na do­go­vo­rom Slo­ve­ni­je i Hr­vat­ske da se gra­nič­ni spor re­ši me­đu­na­rod­nom ar­bi­tra­žom.

Hr­vat­ska je 30. ju­na 2012. go­di­ne zva­nič­no za­vr­ši­la pri­stup­ne pre­go­vo­re s EU a 9. de­cem­bra te go­di­ne pot­pi­sa­la je Ugo­vor o pri­stu­pa­nju EU, na osno­vu ko­ga 1. ju­la 2013. po­sta­je 28. čla­ni­ca Uni­je.

Po­red iz­ja­šnja­va­nja gra­đa­na Hr­vat­ske na re­fe­ren­du­mu, ugo­vor su mo­ra­le da ra­ti­fi­ku­ju i sve čla­ni­ce EU, kao i hr­vat­ski par­la­ment.

Na re­fe­ren­du­mu odr­ža­nom 22. ja­nu­a­ra 2012. go­di­ne 66,27 od­sto gra­đa­na s pra­vom gla­sa je po­dr­ža­lo ula­zak Hr­vat­ske u EU.

Ne­re­še­ni spor iz­me­đu Hr­vat­ske i Slo­ve­ni­je oko vra­ća­nja šted­nje ste­di­ša­ma ne­ka­da­šnje Lju­bljan­ske ban­ke u jed­nom tre­nut­ku je go­to­vo za­u­sta­vio pro­ces ra­ti­fi­ka­ci­je ugo­vo­ra o pri­stu­pa­nju Hr­vat­ske EU.

Dve ze­mlje su ipak po­sti­gle do­go­vor o to­me a slo­ve­nač­ki par­la­ment je jed­no­gla­sno 2. apri­la 2013. ra­ti­fi­ko­vao Ugo­vor o pri­stu­pa­nju Hr­vat­ske EU.

Pusić: Osta­je­mo i u re­gi­o­nu

Za­greb – Mi­ni­star­ka spolj­nih i evrop­skih po­slo­va Hr­vat­ske Ve­sna Pu­sić po­ru­či­la je ju­če da, iako ta dr­ža­va po­sta­je čla­ni­ca EU, ona osta­je u re­gi­o­nu ko­jem je od­u­vek pri­pa­da­la, i ko­jem će po­mo­ći da po­sta­ne deo je­din­stve­ne evrop­ske po­ro­di­ce.„Hr­vat­ska po­sta­je po­li­tič­ki Evro­pom, ali osta­je ov­de gde je uvek i bi­la, i na­ši su­se­di su na­ši part­ne­ri. U re­gi­ji ima ze­ma­lja od pu­no­prav­nih čla­ni­ca do ze­ma­lja ko­je još ni­su kan­di­dat za član­stvo u EU, ali taj spek­tar sta­tu­sa zna­či da re­gi­ja mo­že tre­ba i ide ka član­stvu”, re­kla je Pu­sić na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re or­ga­ni­zo­va­noj u sklo­pu pro­sla­ve ula­ska Hr­vat­ske u EU.

Hr­vat­ska će, ka­ko je re­kla, pre­u­ze­ti svoj deo od­go­vor­no­sti za za­jed­nič­ku bu­duć­nost re­gi­o­na, i to, ob­ja­sni­la je, ne iz ve­li­ko­du­šno­sti, već iz in­te­re­sa, bu­du­ći da i nje­na sta­bil­nost za­vi­si od sta­bil­no­sti re­gi­o­na.

Za­mo­lje­na da uoči ula­ska u EU pre­ne­se Sr­bi­ji ključ­no is­ku­stvo ste­če­no u pro­ce­su pri­dru­ži­va­nja, Pu­sić je re­kla da je mo­žda naj­va­žni­ja po­u­ka pri­stup­nog pro­ce­sa to da ne­ma pra­ved­nih i ne­pra­ved­nih kri­te­ri­ju­ma i pre­pre­ka.„Mi smo se sve vre­me ža­li­li da su kri­te­ri­ju­mi za nas stro­ži­ji, da nam se sta­vlja­ju ne­pra­ved­ne pre­pre­ke ko­je ni­su deo pro­ce­sa pri­bli­ža­va­nja, a on­da smo do­šli do za­ključ­ka da je jed­na od ko­ri­sti pro­ce­sa to što se u nje­mu na­u­čiš da re­ša­vaš pro­ble­me ko­je ne vi­diš una­pred već se na­pro­sto po­ja­ve”, ob­ja­sni­la je Pu­sić.

objavljeno: 01.07.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.