Holandski premijer i vlada podneli ostavku

Izvor: S media, 23.Apr.2012, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holandski premijer i vlada podneli ostavku

Lider desničarske Partije slobode Greta Vildersa najavio je da povlači podršku manjinskoj vladi. Nakon neuspeha pregovora o smanjenju javnog deficita sa strankom Gerta Vildersa holandski premijer Mark Rute podneo je danas ostavku kraljici Beatriks.

Donji dom holandskog parlamenta ratifikovao S S P sa Srbijom

Holandija "neće moliti u Briselu"

Holanđanima je Beograd "grad u državi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kosovo"!?

Informativna služba holandske vlade saopštila je da je kraljica Beatriks prihvatila ostavku premijera i njegovog kabineta nakon dvočasovnog sastanka na kom ju je Rute obavestio da su propali pregovori o novim merama štednje tokom vikenda, javio je AP.

Rute bi trebalo sutra da se obrati parlamentu koji će raspravljati o privremenim merama koje bi održale red javnih finansija i zakazivanju prevremenih izbora.

Zasad nije objavljen nijedan mogući datum, ali su opozicioni poslanici tražili da se izbori održe što pre.

Rute se nadao da će se postići dogovor da se smanji budžetski deficit ispod granice od tri odsto bruto domaćeg proizvoda, koju propisuje EU, ali je dogovor propao pošto mu se usprotivio najvažniji politički saveznik, lider desničarske Partije slobode i poznati evroskeptik Gert Vilders.

Desničarska vlada premijera Rutea, posle povlačenja Vildersa, više nije mogla da održi većinu u holandskom parlamentu.

Redovni izbori u Holandiji trebalo je da se održe u maju 2015. godine.

Iako Holandija ima relativno mali nivo državnog duga, njena privreda je u recesiji, a ove godine će, kako se očekuje, imati deficit od 4,6 odsto.

(Agencije)

Foto: Wikipedia
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.