Hitno – pola milijarde za municiju

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 09:37

Hitno – pola milijarde za municiju

Evropska unija je postigla dogovor o pola milijardi evra iz budžeta za proizvodnju municije.

Predsedništvo EU saopštilo je da su zemlje članice i Evropski parlament postigli dogovor da hitno mobilišu pola milijarde evra iz budžeta za sprovođenje Zakona o podršci proizvodnje municije.

Sporazum je usledio nakon odluke lidera EU u martu da pojačaju hitne isporuke municije Ukrajini, podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << AP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uporno traži dodatnu vojnu pomoć EU.

Zakon o podršci proizvodnje municije deo je plana da se Ukrajini pošalje milion komada artiljerijske municije u narednih 12 meseci.

EU je već odobrila plan za ubrzane procedure kupovine kada je danas odobrila sredstva za povećanje proizvodnje u objektima i fabrikama EU.

"Ovo je još jedan dokaz nepokolebljive posvećenosti EU podršci Ukrajini, jačanju odbrambene, tehnološke i industrijske baze EU i konačno obezbeđivanju dugoročne bezbednosti i odbrane građana EU“, rekla je ministarka odbrane Margarita Robles iz Španije, koja trenutno predsedava EU.

Dogovor još jednom moraju da odobre zemlje članice i parlament, saopštilo je špansko predsedništvo, ali procedura ne bi trebalo da izazove velike probleme i trebalo bi da bude završena do kraja meseca.

Očekuje se da će SAD objaviti danas da će poslati na hiljade komada kasetne municije kao deo novog paketa vojne pomoći Ukrajini vrednog 800 miliona dolara, najavili su neimenovani izvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EU: Postignut dogovor o pola milijardi evra iz budžeta za proizvodnju municije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2023

Predsedništvo EU saopštilo je jutros da su zemlje članice i Evropski parlament postigli dogovor da hitno mobilišu pola milijarde evra iz budžeta za sprovođenje Zakona o podršci proizvodnje municije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.