Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Dec.2015, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade Poljaka protestovalo protiv vlade i predsednika

Hiljade Poljaka izašle su danas sa nacionalnim dvobojkama i zastavama Evropske unije na ulice Varšave i još 22 grada Poljske da izraze ogorčenje zbog ubrzanog tempa kojim nova evroskeptična konzervativna vlada sprovodi reforme Ustavnog suda, politizuje državnu upravu, a neistomišljenike optužuje da su "gora sorta Poljaka sa izdajom u genima".

Više od 20.000 Varšavljana, prema procenama organizatora, okupilo se danas ispred Sejma poljskog parlamenta na poziv Komiteta za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << odbranu demokratije.

"Naša očekivanja su jednostavna. Da zvaničnici poštuju zakon", kazao je na početku demonstracija ispred Sejma osnivač Komiteta za odbranu demokratije Mateuš Kijovski.

Na ulice Krakova, Poznanja, Gdanjska, Vroclava i drugih velikih gradova, izašle su hiljade ;Poljaka sa ironičnim karticama na odeći s porukom "gora sorta Poljaka".

To je njihov odgovor lideru vladajuće stranke Pravo i Pravda, bivšem premijeru Jaroslavu Kačinjskom, koji je optužio one Poljake koji odbijaju reforme vlade ;da su potomci saradnika Gestapoa i Poljaci gore sorte sa izdajom domovine u genima.

Na demonstracijama u Lodju pojavio se "Deda Mraz gore sorte", koji demonstrantima deli sitne poklone, a u Šćećinu mogao se videti i transparent "Volim goru sortu".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.