Hejg: Srbija može brže do Evrope

Izvor: Kurir, 25.Okt.2012, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hejg: Srbija može brže do Evrope

"Da biste ušli u EU, veoma je važno da imate odlične odnose sa susednim zemljama", rekao je Hejg i dodao da je u slučaju Srbije za pročetak pristupnih pregovora ključan napredak u odnosima s Kosovom

BEOGRAD - Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg je izjavio da bi Srbija, konkretnim koracima u "relativno kratkom roku", mogla da uveri Evropsku uniju da je posvećena dobrosusedskim odnsima što >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je ključno za dobijanje datuma pristupnih pregovora.

Hejg je posle sastanka sa državnim vrhom Srbije ukazao da treba nastavati dijalog s Prištinom, primeniti postignute sporazume i ostvariti napredak u uklanjanju "paralelnih bezbednosnih struktura" na severu Kosova, dok bi zdravstvene i obrazovne strukture trebalo učiniti transparentnijim, navodi se u saopštenju Ambasade Velike Britanije u Beogradu.

"To su konkretni koraci koje Srbija može da ostvari u relativno kratkom vremenskom periodu, a koji mogu da uvere Evropsku uniju u posvećenost Srbije dobrim odnosima sa susednim drzavama", istakao je Hejg. Britanski ministar je izrazio zadovoljstvo zbog posvećenosti predsednika Tomislava Nikolića i Vlade Srbije nastavljanju dijaloga s Kosovom i pozdravio, kao "bitan prvi korak", sastanak premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija.

"Ovaj dijalog treba da se nastavi - što će značiti da obe strane treba da rade na napretku ka vidnom i održivom poboljšanju odnosa. Srbiji je neophodno da načini prvi korak time što će primeniti već postignute dogovore iz prethodnih rundi dijaloga i napraviti dalje dogovore o tehničkim pitanjima", rekao je on.

Hejg je rekao da je Srbija zabeležila značajan napredak, a da za početak pristupnih pregovora treba da ispuniti uslove koje je Evropski savet odredio marta ove godine.

"Izveštaj o napretku je takođe jasan - o potrebi da se nastave unutrašnje reforme, dobrosusedski odnosi, uključujući odlučno angažovanje na normalizaciji odnosa s Kosovom", naveo je on. "Mi bismo takođe želeli da vidimo napredak Srbije u uklanjanju nelegalnih paralelnih bezbednosnih struktura na Kosovu, kao i napredak u obezbeđivanju da paralelne strukture zdravstvene zaštite i obrazovanja budu transparentne i stabilne", rekao je Hejg, navodi britanska ambasada.

Hejg je iz Prištine došao u Beogradu gde sastao s Nikolićem, Dačićem, s prvim potpredsednikom Vlade Aeksandrom Vučićem i potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, kao i s predstavnicima opozicije. Hejg je rekao da je za Veliku Britaniju veoma važno da održava bliske odnose za zemljama Zapadnog Balkana i da to važi i za Srbiju.

Dodao je da će London raditi "sa svakim koga srpski narod izabere kao svog predstavnika". Britanski ministar je rekao da njegova zemlja veoma podržava proširenje Evropske unije, iako s Briselom ima nesuglasica koje se tiču drugih stvari, poput budžeta.

On je rekao da je od njegove posete pre dve godine, Srbija osvarila napredak, uhapšeni su preostali haški begunci, Srbija je postala kandidat za prijem u EU. Hejg je rekao da je proširenje važno i za EU kao celinu, dodavši da ujedinjena Evropa ima veću težinu, na primer kada traži obustavljanje nuklearnog programa Irana.

"Da biste ušli u EU, veoma je važno da imate odlične odnose sa susednim zemljama", rekao je Hejg i dodao da je u slučaju Srbije za pročetak pristupnih pregovora ključan napredak u odnosima s Kosovom.

"Zamah treba iskoristiti. Srbija je dobila kandidaturu i sada svi čekaju da počnu pregovori", rekao je šef britanske diplomatije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.