Izvor: Radio 021, 09.Avg.2019, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han možda novi komesar za migracije, EU bez kandidata za njegov dosadašnji resor

Johanes Han, koga je Austrija ponovo predložila za evropskog komesara, mogao bi u novoj Evropskoj komisiji preuzeti resor migracija, dok za Hanov dosadašnji resor proširenja EU još nema kandidata.

To se nezvanično saznaje u Briselu gde je nova predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen počela da prima kandidate za nove evropske komesare i da sluša šta joj nude kao radne programe.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<
Zasad nijedna zemlja nije istakla kandidata za resor politike susedstva i prijema novih članica, ali se nezvanično spominje Mađarska, mada se smatra da je ta politika već dobila ozbiljan oslonac u izboru iskusnog šefa španske diplomatije Žozepa Borela za šefa Evropske službe za spoljne poslove (EEAS). Ursula fon der Lajen je vrlo sažeto iznela kako gleda na proširivanje i Zapadni Balkan, rekavši da "EU mora i dalje imati pruženu ruku prema tamošnjim zemljama". "Delimo isti kontinent, istu istoriju, mi smo susedi", rekla je.

Čelnica EK je stavila do znanja da je za to da se Severnoj Makedoniji i Albaniji odobre datumi početka pregovora o članstvu s EU. "Ako zalupimo vrata tom regionu, samo sebi nanosimo štetu", navela je.

Diplomate u EU ocenjuju da će taj stav morati osetno da se razmotri i usaglasi sa stavom Pariza, ali i drugih članica, da se ne mogu otvoriti vrata za nove članice dok se EU iznutra ne preustroji i dok ne bude spremna, i to pod uslovom da zemlja kandidat to zasluži.

Poruka Ursule fon der Lajen je da će "podržati što je više moguće veću saradnju sa Zapadnim Balkanom" i nemački nedeljnik Špigel navodi da "sličan stav ima i kancelarka Angela Merkel". Špigel napominje da "svakodnevni zahtevi unutar EU mogu brzo izazvati stres u odnosima kancelarke i predsednice Evropske komisije... Angela Merkel i dalje uživa znatan autoritet u Evropi, ali u najmanju ruku od izbegličke krize je njen oreol svenuo".

"Tvrdoglavo zastupana zamisao", dodaje nemački nedeljnik,"da imigranti moraju u slučaju krize biti podeljeni među članicama EU, pokazala se kao neuspeh koji je Nemačku koštao mnogo razumevanja, posebno na istoku EU".

Migracije su, po opštem uverenju, krajnje složen i stalnim razmimoilaženjima bremenit resor u EK i ozbiljan su razlog dubokih podela unutar EU, posebno Italije, Mađarske, Poljske, Slovačke i naročito Nemačke i drugih članica Unije.

Han izgleda želi da dobije taj pun izazova komesarski položaj i, kako piše briselski portal Politiko, "Han ima nužno iskustvo za tako teško pitanje, a njegova zemlja je savršeno geografski i politički postavljena i može biti most između Mađarske i Italije".

Italija je upravo usvojila nove krajnje oštre zakone protiv krijumčara i nevladinih organizacija koji i dalje najviše iz Libije dovode ilegalne imigrante i zahteva da sve članice EU solidarno dele imigrante, ako se odluči na nivou EU da oni budu prihvaćeni. Mađarska i članice na istoku EU i dalje odlučno odbijaju da prihvate ilegalne, naročito muslimanske imigrante, ali isto kao i Italija u suštini zahtevaju da se granice EU potpuno zatvore za priliv ilegalnih imigranata jer to smatraju pre svega ogromnim biznisom organizovanog kriminala.

Novoizabrana šefica EK Ursula fon der Lajen je proteklih dana obišla neke prestonice EU i posebno u Rimu, Budimpešti i Varšavi nastojala da članice Unije koje su joj pružile dragocenu podršku prilikom glasanja za njen izbor u Evropskom parlamentu, ubedi da će sve učiniti da se velikim povećanjem obalske i morske straže EU i drugim merama zaustavi navala ilegalnih imigranata.

"Potrebna nam je i nova politika prema izbeglicama, novi pakt o migraciji i azilu", poručila je predsednica EK što je protumačeno kao približavanje stavovima francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Ursula fon der Lajen založila se i za to da se u spoljnoj politici EU uvede i glasanje "kvalifikovanom većinom", umesto sada nužnog jednoglasja.

Analitičari i komentatori su saglasni da će uspešnost delovanja nove predsednice EK "u mnogome zavisiti od veza i odnosa koje ona i komesari uspostave međusobno, ali i od saveza sa Parizom i Berlinom".

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.