Han: Srbija će morati da razmotri odluku o neuvođenju sankcija Rusiji

Izvor: Kurir, 30.Sep.2014, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Srbija će morati da razmotri odluku o neuvođenju sankcija Rusiji

BRISEL - Komesar Evropske unije za susedstvo i pregovore o proširenju u novom sazivu Evropske komisije, Johanes Han, izjavio je danas da, ukoliko želi da postane članica Unije, Srbija mora pažljivo da razmotri svoju odluku da ne podrži sankcije EU protiv Rusije.

Han je u obraćanju Evropskom parlamentu takođe rekao da ako Beograd želi da "napreduje ka članstvu, moraće da pošalje pravi signal" kad je reč o sankcijama protiv Rusije.

Kad je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << reč o Kosovu, Han je izrazio nadu da će politički dijalog između Beograda i Prištine biti nastavljen i dodao da su pet članica EU koje dosad nisu priznale nezavisnost Kosova pokazale "određeni pomak" po tom pitanju.

On je istakao i da tokom njegovog petogodišnjeg mandata neće biti proširenja Unije, čime je potvrdio ranije najave novoizabranog predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da se nijedna država neće pridružiti Uniji do kraja decenije, objavljeno je na sajtu Radija Slobodne Evrope.

Realistično, nijedna zemlja neće u tom periodu biti spremna na pridruživanje Uniji, ali to ne znači da će proces proširenja biti obustavljen, jer će se pregovori o pridruživanju nastaviti sa državama kao što su Srbija i Crna Gora, naveo je Han.

Novi komesar EU zadužen za proširenje je istakao da zemlje kandidati ne mogu da ostvare napredak prema članstvu u EU ukoliko se prethodno ne osobode nasleđa prošlosti, navodeći da će na poziciji komesara preduzeti sve napore za stabilizaciju regiona, a posebno za unapređenje i produbljenje dijaloga između Beograda i Prištine.

Han je istakao da region Zapadnog Balkana ne može da bude "crna rupa" Evrope kad je reč o saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi i podvukao da će Unija raditi na tome da poveže zemlje regiona, kako međusobno, tako i sa Evropskom unijom.

Han će dužnost komesara EU za susedstvo i pregovore o proširenju preuzeti 1. novembra, pošto njegovo imenovanje potvrdi Evropski parlament.

On je do sada obavljao funkciju komesara za regionalnu politiku.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.