Han: Ostajemo privrženi proširenju

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Sep.2014, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Han: Ostajemo privrženi proširenju

BRISEL - Politika proširenja neće biti zapostavljena u mandatu naredne Evropske komsije, izjavio je Johanes Han, kandidat za komesara za susjedstvo i proširenje na saslušanju u Evropskom parlamentu koje je u toku.

On je na početku svog obraćanja govorio o proširenju i napomenuo da izjava predsjednika buduće komisije Žana Kloda Junkera da u narednih pet godina neće biti prijema novih članica ne znači da proširenju neće biti posvećena dužna pažnja.

"Upravo suprotno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << moj zadatak će biti da pomognemo svima kako bi svi kriterijumi bili ispunjeni", rekao je on uz napomenu da će fokus biti na kvalitetu pregovora kandidata, a ne na brzini prijema u članstvo.

Objasnio je da Junkerovu izjavu treba shvatiti kao stav da nijedna zemlja realno neće biti spremna u narednih pet godina da postane članica.

Dodao je da će ključni kriterijumi i dalje biti vladavina prava i temeljna ljudska prava, ekonomija i funkcionalna demokratija, uz administrativnu spremnost zemalja da postanu članice.

On je odbacio sva nagađanja o tome da naredna komisija neće nastaviti pregovore sa zemljama kandidatima za članstvo, rekavši da će prvi zadatak nakon stupanja na dužnost biti posjeta svim zemljama koje teže članstvu. Njihovim vladama će se objasniti da će im EU i dalje snažno nastaviti pomagati kroz instrumente predpristupne pomoći.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.